Oro när tullen lämnar Gotland

Efter EU:s utvidgning österut har tullen på Gotland slagit igen. Efter mer än 400 år av patrullerande verksamhet stängde kontoret för en vecka sen. Och på Gotland oroas man nu över att det ska bli fritt fram för smugglare.

Inne på tullkontoret i Visby åker papper och pärmar ner i lådor och kassar. Öns två sista tullare Mia Norman-Svensson och Agne Månsson städar upp efter sina runt 30 år var här på kontoret.

– Det känns tråkigt. Jag trodde nog på en framtid i tullverket även på Gotland men så ville inte tullverket ha det. Så nu är det stängt och allt ska bort, säger Mia Norman-Svensson.

– Ja det är stort vemod, tullen har ju funnits här i 400 år, säger Agne Månsson.

Och du är sista tullaren.

– Ja faktiskt blev man det.

Avskräckande effekt
Det är besparingskrav som ligger bakom nedläggningen av flera tullkontor i landet. På Gotland betyder det att man efter flera hundra år blir helt utan tullare. På 70-talet var man 12-13 tullare i yttre tjänst, och även om man idag bara varit ett par kvar, så har det ändå haft en avskräckande effekt, tror Agne Månsson.

– Jag är lite rädd för att det blir en ökad smuggling här framöver när signalerna tränger ut i till exempel Baltikum att det inte finns någon kontroll överhuvudtaget. Om man då tar ett exempel med ett segelfartyg med 3-4 personer som kan ha med sig 30-40 liter sprit och sälja det. Det blir ett fint tillskott till semesterkassan.

Tullverkets informationschef Lars Andrén säger att orsaken till att Visbykontoret läggs ner både är den flyttade EU-gränsen och att risken för smuggling bedöms som liten här.

Oro hos polisen
Men hos polisen som nu ska ta över en del av tullarnas uppgifter oroas man över att kontrollen ändå blir sämre, säger närpolischefen Mats Holst.

– Vi får göra så gott vi kan. Men det är inte det vi kommer att lägga högst upp på vår prioriteringslista. Det blir givetvis en ytterligare belastning på vårt arbete och att helt släppa Gotland ur tullsynpunkt bemanningsmässigt. Det tycker vi är mycket olyckligt.

Vad tror du det kommer att betyda?

– Det är väldigt svårt att bedöma vilka konsekvenser det får, införsel av olika typer av narkotika annan typ av varusmuggling, kan komma att öka. Vi kommer naturligtvis ha sämre kontroll på det här på ön.

För de båda tullarna Mia-Norman-Svensson och Agne Månsson är det bara att fortsätta med städningen inne på det tillbommade tullkontoret, innan de så småningom får söka andra jobb.

– Bilen vi har ska vi lämna in nästa vecka så då kommer vi ingenstans, säger Agne Månsson, en av de två sista tullarna på Gotland.

Daniel Rundqvist, Visby
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista