Nätverk hjälper kriminella in i Sverige

Brottslingar från öst lotsas in i Sverige via etablerade kriminella nätverk, visar en kartläggning som Rikskriminalen gjort.

Rikskriminalen har undersökt personer i Sverige som ställt upp som garanter för att inresta balter och polacker skall klara sig ekonomiskt under vistelsen. Undersökningen visar att en tredjedel av garanterna är kriminellt belastade.

– Det finns en klart etablerad kontakt mellan individer som är mantalsskrivna i Sverige och som själva är dömda för brott, samt personer som har rest in från, eller via, de tre baltiska länderna och Polen, som har ingått i undersökningen, säger Ulrika Baier, analytiker på Rikskriminalen.

Var tredje garant kriminell
Rikskriminalen har gjort en fördjupad inresekontroll av drygt 11 000 personer som rest in via Skåne, Blekinge och Stockholm.

Man har tittat speciellt på personer som svenska myndigheter misstänkt på ett eller annat sätt kan komma att ligga samhället till last och därför frågat efter personer i Sverige som kan stå som garanter under vistelsen.

Nästan var tredje garant som de inresta hänvisat till har enligt Rikskriminalens kartläggning en omfattande kriminalitet bakom sig.

Tillsammans verkar de kriminella nätverken inom en rad områden.

– Dels är det frågan om organiserade stölder, våldsbrott av olika slag, svart arbetskraft, prostitution, kvinnohandel och narkotikahandel bland annat, säger Ulrika Baier.

Misstankarna bekräftade
Problemet med organiserad brottslighet har diskuterats under flera år och i många fall har den varit svår att bevisa, men nu har man enligt Rikskriminalen fått bilden bekräftad.

Även om Rikskriminalen i sin analys inte förväntar sig någon större ökning av brottsligheten på grund av de baltiska staternas och Polens EU-inträde, så innebär EU-inträdet att balter och polacker inte kan avkrävas garanter när de reser till Sverige.

– Det underlättar för de resande att man kan åka utan garant, säger Ulrika Baier på Rikskriminalen.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".