Socialstyrelsen granskar vården av Anna Lindh

Socialstyrelsen ska granska vården av förra utrikesministern Anna Lindh. Det medicinska omhändertagandet ska gås igenom av utländska experter, uppger Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det har gått sju år sedan Anna Lindh mördades och Socialstyrelsen granskar normalt inte fall som är äldre än två år.

"Men i det här fallet behövs en granskning. Frågan har ett stort allmänintresse och det handlar om hur vården har fungerat i en situation då landets utrikesminister utsatts för ett attentat", säger Lars-Erik Holm, som är Socialstyrelsens generaldirektör i pressmeddelandet.

Vården av Anna Lindh ifrågasattes nyligen i TV 4:s Kalla fakta. Efter TV4:s uppgifter vände sig Karolinska universitetssjukhuset till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning.

Tanken är att granskningen ska vara klar innan årets slut, eller senast i början av 2011.

Karolinska begär granskning

#text=4055080#begär att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003.

"Lindh borde fått annan vård"

#text=4107291# en annan medicinsk vård efter det knivöverfall som blev hennes död,  hävdar vårdpersonal som vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista