Klicka för grafik - fakta om Afghanistan
Afghanistan

Massiv valkritik i Kabul

"Detta bara ett sätt för västerländska politiker att kunna säga att vi stöjder demokratin"
1:44 min

Missnöjet är stort efter att resultatet från förra månadens parlamentsval skjutits upp igen, samtidigt som landets valkommisionen i dag sa att över en miljon röster, nästan en fjärdedel av alla röster, befunnits vara ogiltiga. En av dem som är mycket kritisk mot hur valet skötts är Ramazan Bashardost, parlamentsledamot och tidigare presidentkandidat.

Det är svårt att tala om val i Afghanistan eftersom det inte är något riktigt val, säger Ramazan Bashardost som tidigare också varit planminister, men kanske främst känd för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Det är inget riktigt val eftersom talibanerna kontrollerar så stora områden av landet så folk inte kunnat rösta, men också för att den sittande regeringen och de flesta lokalpoliker är korrupta och inte tror på sann demokrati.

Det slutliga valresultatet skulle ha tillkännagetts för några dagar sedan, men de senaste uppgifterna här i Kabul talar om att det kommer att dröja flera veckor.

Ramazan Bashardost är skoningslös i sin kritik av president Hamid Karzai och hans regering, men också mot natoledda styrkan ISAF för att den stöder en regering fylld av gamla krigsherrar och krigsförbrytare, som han säger.

– Detta bara ett sätt för västerländska politiker att kunna säga att vi stöder demokratin, men i själva verket är det slöseri med skattepengar och människoliv. Detta är en katastrof där unga ISAF-soldater riskerar sina liv för en korrupt regerings skull. Hela detta val är bara ett spel, säger parlamentsledamoten Ramazan Bashardost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".