Automatbromsande system räddar liv

0:59 min

Närmare 400 personer omkom i trafikolyckor förra året. Försäkringsbolaget Folksam har tittat närmare på vilka bilsäkerhetssystem som är effektivast. Och enligt undersökningen är de automatiskt bromsande säkrast.

– Det kan få ganska stora effekter. Om man tittar på alla de olyckor som sker så räknar vi med att om alla bilar hade den här typen av system, skulle man kunna spara 60-70 liv per år och kanske några hundra som får invalidiserande skador. Det är stora siffror, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Ett automatiskt bilsäkerhetssystem bygger oftast på att bilen känner av vad som händer runt omkring den, exempelvis via radarsystem och kameror.

Gör inte föraren något då en fara dyker upp, griper systemet in och bromsar eller varnar. Det kan vara att bilen kommer för nära fordonet framför, en fotgängare eller en cyklist.

Enligt trafikforskningschef Anders Kullengren är Autobroms-systemen ännu inte så vanliga.

– I dagsläget finns det bara i dyrare modeller, 300 000 kronor och uppåt, och det är bara i nio märken systemen finns att tillgå. Det är få som har det som standard, men vi hoppas att det ska komma ut på bredare front, säger Anders Kullgren.

Petra Bergman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista