Ny rapport sätter prislapp på skövling av naturen

1:56 min

Skövlingen av naturen kostar enorma summor, men det syns inte i räkenskaperna. En ny rapport som presenterades i dag ger förslag på hur man skulle kunna sätta prislapp på naturens tjänster, och försöka hejda utarmningen av arter.

Maria Schultz är verksamhetsledare vid Swedbio, ett Sidastött centrum för biologisk mångfald.

– De har kommit fram till ett sätt att värdera biologisk mångfald, men det är inte bara prislappar de talar om, utan även andra värden. De kallar det BNP för fattiga, de visar hur fattiga människor är beroende av den biologiska mångfalden i sin närmiljö. Viktigt för dem är hållbar utveckling, säger Maria Schultz.

TEEB-rapporten presenterades i dag vid FN:s stora konferens om biologisk mångfald som pågår i Japan. Den redogör för hur naturen bidrar till människans välstånd, men utan att det hittills har värderats. Rapporten sätter prislapp på flera sådana ekosystemtjänster.

Korallrevens roll som barnkammare och skafferi för fisk och skaldjur är för människan värd 1 200 miljarder kronor. Var tredje tugga du äter är tack vare insekterna som pollinerar nyttoväxter, deras jobb är för människan värt nästan 1 500 miljarder kronor per år.

Men genom skövling av naturresurser och genom att arter dör ut vållas stora ekonomiska förluster för människan, och det drabbar särskilt de fattiga. Exempelvis beräknas överfiske årligen kosta 350 miljarder kronor. Men det finns också exempel från Sverige på hur naturens arbete kan värderas.

– Till exempel våtmarker. När man byter ut och tar bort våtmarker så minskar möjligheten för rening av vatten. Det kan skapa en övergödning i Östersjön i och med läckage från våra jordbruk. Om man räknar med det i samhällsplaneringen, att man kanske måste ha ett reningsverk eller räknar med priset för övergödningen, kan det bidra till en bättre helhetsbild i planeringen, säger Maria Schultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista