"Svenska företag måste ta större ansvar"

2:25 min

Omkring 300 textilarbetare i Kambodja har stängts av från sitt jobb efter att ha deltagit i en strejk för höjda löner. Arbetsgivaren, som bland annat säljer kläder till H&M, menar att strejken var olaglig. Organisationen Swedwatch säger att problemet gäller fler svenska företag.

Så här sa idag Dejan Maouzer och Zara Moberg, som var ute och handlade i dag, om de återkommande rapporterna om tuffa villkor för textilarbetare i fattiga länder:

– Jag är lite naiv, för jag tror att företagen skärper sig efter de dokumentärer eller filmer som man ser. Men det har de ju aldrig gjort. Men jag förlitar mig på att någon annan är den där arga konsumenten, säger Zara Moberg.

– Det är ganska svårt när man står i butiken att veta vad som är tillverkat på korrekt sätt. Hade man kunnat veta det hade det varit lättare att se när man vill köpa vissa saker och på det sättet göra ett statement, säger Dejan Maouzer.

Textilarbetarna vid fabriken i Kambodja strejkade för att få högre lön, men enligt arbetsgivaren var strejken olaglig och omkring 300 arbetare har nu stängts av från sina jobb, utan lön. De kan få tillbaka jobben om de skriver på ett papper där de säger att strejken var olaglig, någon som facket inte går med på.

På H&M vill de få ett snabbt slut på konflikten, säger Helena Helmersson, ansvarig för leverantörsledet.

– Det är oerhört olyckligt och beklagligt att den här situationen har uppstått. Vi har en dialog med våra leverantörer varje dag där vi ber dem att låta arbetarna komma tillbaka. I det här fallet står ord mot ord och det är jättesvårt att se vem som har rätt eller fel, säger Helena Helmersson.

Swedwatch som granskar svenska företag i låglöneländer, säger att minimilönerna inte följer inflationen och att företag måste ta större ansvar för att villkoren för arbetare i låglöneländer blir bättre.

– På en del områden har det absolut skett förbättringar, men det man inte når är fackliga rättigheter och lönenivåer. Därför måste svenska företag bli bättre på att se till att det inte diskrimineras mot facklig organisering, och var bättre på att kräva levnadslöner snarare än minimilöner, säger Kristina Areskog Bjurling som är recearcher på Swedwatch.

H&M hade idag samlat sina aktieägare till en extra bolagsstämma. Där beslutades det om ett bonusprogram för personalen. Men när det gäller anställda hos underleverantören i Kambodja ville få uttala sig.

– Det är ju de som äger fabriken som har ett avtal med sin personal, säger en aktieägare vid bolagsstämman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista