Tyska prostituerade ska skattegranskas

Den tyska statens skatteintäkter minskar och därför ses nu alla inkomstkällor över. Förutom en ny strängare lagstiftning mot svartarabete, måste prostituerade i Tyskland framöver betala mer i skatt.

Bordeller och prostituerade som arbetar på egen hand tjänar 7,2 miljarder euro per år, uppskattar tyska skattemyndigheter. Prostitution är legaliserat i Tyskland, och sedan tre år tillbaka har prostituerade samma rättigheter och skyldigheter som övriga på arbetsmarknaden.

400 000 prostituerade
Därmed måste de också betala skatt, men den tyska staten har inte fått in några större belopp från de uppskattningsvis 400 000 prostituerade och deras dagligen 1,2 miljoner kunder.

I somliga delstater har man valt att se mellan fingrarna och de så kallade röda distrikten är närmast skattebefriade.

– Men det spelar ingen roll ifall man anser att prostitution är omoraliskt, det är en affärsverksamhet som andra och då måste skatten betalas, säger Joachim Konrad Fromme, ordförande i Förbundsdagens kommitté för skatterevision, till nyhetsbyrån Reuters.

Kontrollen ska skärpas
Nu ska en grupp parlamentariker och tjänstemän föreslå åtgärder för att öka kontrollen och inkomsterna och det samma sker nu på flera områden.

De tyska skatterna är med internationella mått mätt höga, men tillsynen anses inte som särskilt effektiv. Just nu pågår en kampanj mot svartarbete och med en ny lagstiftning skärps straffen för den som anställer svart arbetskraft.

7 000 tjänstemän ska se till att lagen efterlevs, men den vanliga svarta städ- och hemhjälpen förblir även framöver så gott som fredad. Några hembesök från tjänstemännen är det inte tal om och skulle någon bli ertappad, stannar påföljden vid en ordningsbot.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".