Röda Korset-flaggan

Röda Korset offentliggör uppgifter om övergreppen i Irak

Uppdaterad 16:45
Internationella Röda Korset har flera gånger manat den amerikanska regeringen att stoppa koalitionsstyrkans övergrepp på irakiska fångar. Röda Korset har gjort regelbundna besök i fängelserna i Irak och på fredagen offentliggjordes uppgifter ur deras rapport.

Rapporten talar om irakiska fångar, som hållits nakna i tomma betongceller i totalt mörker i flera dygn. Den talar om soldater som vid åtta olika tillfällen skjutit på obeväpnade fångar, i vissa fall från vakttorn och hur sju fångar dödats och uppemot 20 irakier skadats.

Den talar också om fångar som blivit slagna, en så svårt att han dog.

Ändrade dödsorsak
I den 28-åriga Baha Daoud Salims dödsattest skrev koalitionsstyrkan först hjärt- och andningsrelaterad kvävning som orsak. Men senare uppges orsak okänd. Övergreppen har varit allvarliga och brott mot Genève-konventionerna.

Den 24 sidor långa rapporten från Internationella Röda Korsets besök i Abu Ghraib-fängelset, som en gång var det mest fruktade under Saddam Hussein, och i andra fängelser i Irak under mars till november förra året, är en uppräkning av systematiska kränkningar. Den internationella organisationen jämställer kränkningarna med tortyr.

Annan bild än regeringen
Det var inte fråga om enskilda övergrepp utan metoder, som accepterades av ledningen för styrkorna. Röda Korsets bild strider därmed mot den som den amerikanska regeringen för fram om begränsade övergrepp utförda av en handfull lågt placerade soldater.

Internationella Röda Korset har ända sedan i maj förra året, vid upprepade tillfällen, uppmanat USA att ingripa mot övergreppen. Det gjorde man också efter ett besök i Abu Ghraib-fängelset i oktober i höstas, då Röda Korset både fann nakna fångar och irakiska män som fick paradera i kvinnounderkläder, något som den militäre underrättelseofficern svarade var ”del av processen”.

Men den amerikanske försvarsministern Rumsfeld hävdar att först den 13 januari blev det hela känt, då foton på sexuella kränkningar nått honom.

Unikt offentliggörande
Koalitionsstyrkorna på plats har bara summariskt undersökt vad som hänt och har genomgående svarat att endast behövligt våld har använts.

Internationella Röda Korset talar om tortyr. Att uppgifterna offentliggörs är sensationellt.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista