Nyligen åtalades 17 personer vid Värmlands tingrätt för olika ekonomiska brott kopplade till byggbranschen, efter en stor polisrazzia mot Hells Angels tidigare i år. Foto: Scanpix.

Skatteverket drar in miljardbelopp från kriminella

"Framförallt obetalda arbetsgivaravgifter"
2:06 min

Skatteverket har de senaste åren dragit in 1,4 miljarder kronor som kriminella försökt gömma. Det är en del i myndighetens arbete mot den grova organiserade brottsligheten.

Pia Bergman, är projektledare på Skatteverket.

– Det är framförallt obetalda arbetsgivaravgifter, inkomstskatter på löner och även en hel del mervärdesskatt där man helt enkelt haft falska underlag och försökt få momsavdrag på, säger hon.

Skatteverket är en av flera myndigheter som ingår i en särskild satsning mot den grova organiserade brottsligheten, sedan satsningen inleddes i januari 2009 har Skatteverket alltså dragit in 1,4 miljarder kronor - som kriminella försökt gömma från myndigheten.

Hittills har arbetet lett till fler än 230 fällande domar, de flesta har dömts för grova skattebrott och bokföringsbrott.

Nyligen åtalades 17 personer vid Värmlands tingrätt för olika ekonomiska brott kopplade till byggbranschen, efter en stor polisrazzia mot Hells Angels tidigare i år.

Skatteverket är också inblandat i en större utredning om brott i restaurangbranschen i Stockholm där flera personer sitter häktade. Samarbetet med polisen är mycket viktigt för att nå framgång.

– Vi är ganska mycket beroende av polisen för att en hel del av de här utredningar behöver någon form av spaningsarbete innan för att se vem som egentligen ligger bakom. Det är snygga fasader, ett kriminellt företag ser utåt sett likadant ut som ett seriöst företag. Då måste vi kunna skrapa bakom ytan, säger Pia Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".