Facken erbjuder billig medlems-el

Trots de senaste årens debatt om det höga elpriset är det få konsumenter som aktivt försökt sänka sin elkostnad. Bara 30 procent har gjort ett aktivt val av elbolag. Nu erbjuder facken sina medlemmar billig el genom avtal med elbolag.

Nästan 70 000 personer har tecknat elavtal på det här sättet. För medlemmarna kan det ge besparingar på flera tusen kronor per år, enligt Staffan Connysson, ombudsman på LO.

– Om man tar extremfallet så finns det de som sitter och betalar 42-43 öre kilowattimmen på tills-vidare-pris. Tecknar de ett ettårsavtal med oss blir det 33 öre, vilket innebär 9 öre kilowattimmen mindre plus momsen, säger han.

Hur mycket blir det på ett år?

– Är det en villa med 30 000 kilowattimmar blir det uppemot 2 500-3 000 kronor om året som man sparar.

Det blivit för svårt för konsumenterna att välja elbolag sedan elmarknaden avreglerades, tycker LO. Många har låtit bli att göra ett aktivt val och har därmed kvar dyra tillsvidareavtal.

Förhandlat fram billigare el
Genom att förhandla fram billigare el vill facket hjälpa medlemmarna till lägre kostnader. På fem år har runt 62 000 LO-medlemmar nappat på erbjudandet.

Också TCO erbjuder sedan början av året medlems-el och där har runt 5 000 medlemmar tecknat elavtal.

Inom LO och TCO finns nu planer på fler liknande förmåner. Telefoni och bredband nämns som möjliga tjänster.

Men är det här fackets uppgift?

– Ja, det finns ju två sätt att förstärka ekonomin. Det ena är den typiska fackliga uppgiften naturligtvis: att öka intäkterna. Men vi kan också hjälpa till att minska utgifterna. Vi ska ju tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen, säger Staffan Connysson.

Även Hans Lindholm, internkonsult på TCO, tycker det är viktigt att erbjuda medlemmarna förmåner.

– Ja, i den del det kan vara ett komplement till medlemskapet så kan det vara det på det sättet att vi tillför ett mervärde till det fackliga medlemskapet.

Ser du någon gräns för vilka typer av tjänster som facket kan hjälpa till med på det här sättet?

– Ja i så måtto att det då måste vara kopplat till någon form av konsumentnytta eller att det sätts i relation till annan typ av frågor som ligger den fackliga verksamheten nära hjärtat, säger Hans Lindholm.

Även SACO har liknande erbjudande om elavtal till sina medlemmar.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se