Satsning på privatvård i Afrika

2:31 min

I Afrika har privat sjukvård blivit en ny tillväxtbransch. Utländska investerare hoppas på efterfrågan hos en framväxande medelklass, och en rad nya moderna sjukhus öppnas just nu i några av världens fattigaste länder.

Sjukhusdirektör Nadira Padamo visar runt på det knappt halvår gamla sjukhuset, från akutintaget på bottenplan, till avdelningen för kvinnohälsa och skönhetsbehandlingar ett par trappor upp.

Däremellan finns all modern teknisk utrustning en sjukhusdirektör kan önska sig och som de flesta här i Mocambique bara drömma om.

Bolaget som äger sjukhuset har sitt säte på Isle of Man och har flera andra investeringar på gång på kontinenten.

Ett systersjukhus finns redan i Tanzania, ett annat byggs i Zimbabwe. Och företaget är inte ensamt.

Sydafrikanska, brittiska, indiska och amerikanska investerare har mer eller mindre långt gångna planer på sjukhus i Nigeria, Lesotho, Uganda, Kenya, Ghana.

Listan kan göras längre ändå, enligt affärstidningen African Business som nyligen har utsett privat sjukvård till nästa tillväxtbransch i Afrika efter mobiltelefoni och infrastruktur.

Världsbanken beräknar att det är en bransch som kan växa med upp till 20 miljarder dollar de närmaste tio åren.

En av investeringsspecialisterna på IFC, Världsbankens gren för den privata sektorn, säger till Ekot att flera privata investeringsfonder också har börjat lägga pengar där, som en framtidsbransch.

IFC menar att regeringarna i Afrika inte har något annat val än att försöka dra nytta av den privata sjukvården, eftersom de inte klarar av hälsosektorn i sina länder på egen hand.

Men det är ingen tvekan om vilka de nya privata sjukhusen vänder sig till. Det är till den framväxande afrikanska medelklassen, diplomater och turister, står det på Maputosjukhusets hemsida.

Sjuksköterskan Ital Saugo arbetade tidigare på ett av de allmänna större sjukhusen i Maputu.

Skillnaden är så stor på vilka resurser det finns att han knappt vill jämföra.

Men han minns hur det var när han kom in på det nya sjukhuset första gången.

– Jag kunde knappt tro mina ögon. Det var som om jag inte visste om jag var på ett hotell eller sjukhus, säger Ital.

Maria Sjöqvist, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista