Afghanistan

President Karzai tror på fred inom två år

1:45 min

I Afghanistans huvudstad Kabul florerar många rykten om pågående förhandlingar mellan regeringen och talibanerna. President Hamid Karzai säger nu att det finns hopp för fred inom två år. Men många i huvudstaden Kabul är skeptiska, rapporterar vår utsände.

Trots att oktober var en av de blodigaste månaderna sedan kriget började för nio år sedan, och trots att talibanerna ökar sitt inflytande i tidigare fredande områden i de norra delarna av landet, så menar alltså president Karzai att freden är inom räckhåll.

I ett långt tal igår sa han att Afghanistan, dess allierade och grannländer jobbar hårt för att nå en politisk lösning och att den kan vara möjlig inom två år.

Men han nämnde inte direkt de pågående fredsförhandlingarna med talibanerna.

Enligt flera medier har det förts hemliga samtal inne i Afghanistan med ledande talibaner den senaste veckan.

Befälhavaren för den Natoledda Isaf-styrkan, general David Petraeus, har medgett att Isaf till och med sett till att talibaner fått säker eskort till samtal i i bl.a.Kabul.

New York Times är en av nyhetsmedierna som kommer med dessa uppgifter. Men tidningen säger att den inte får namnge vilka talibaner det handlar om för Vita huset eftersom talibanerna då skulle hotas till livet av rivaliserande talibaner.

Här i Kabul florerar massor med rykten om samtalen. Bland annat undrar många hur seriösa de är och om det verkligen handlar om riktiga, ledande talibaner.

Officiellt har ju talibanerna sagt nej till förhandlingar och att det inte kan bli aktuellt förrän de utländska styrkorna har lämnat landet.

En del bedömare här tror snarare att det handlar om ett avancerat rävspel med syfte att försvaga och splittra talibanrörelsen. Allt för att försöka slå hål på den gamla devisen som säger att: "Nato och Västmakterna har klockorna, men talibanerna all tid".

Richard Myrenberg, Kabul

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista