Försenad sjukpenning drabbar hårt

Enskilda drabbas hårt av sena utbetalningar av sjukpenningen. I mars tog det i genomsnitt 59 dagar från att den sjuke anmälde sig hos kassan till den första utbetalningen.

En av dem som fick vänta länge på sina pengar är Lena Forslund från Frösön.

– Jag drabbades över jul och nyår. Jag lämnade in min sjukrapport den 7:e november och fick betalt i början av februari så det är ett litet tag att vänta på pengarna.

Jakt på fusket försenar
När Lena Forslund bröt benet fick hon alltså vänta i nästan tre månader innan hon fick sin första utbetalning. Anledningen till att det tar så lång tid att få sina pengar är delvis att försäkringskassan nuförtiden granskar anmälningarna noggrannare i jakten på fuskare.

Men de höga sjukskrivningstalen i Sverige ligger också bakom. Försäkringskassorna har helt enkelt för mycket att göra, säger Cecilia Udin, utredare på försäkringskassan.

– Vi gör en striktare bedömning. Dessutom är det en hård arbetsbelastning, det har varit väldigt många sjukskrivna.

Men Cecilia Udin säger också att en stor del av ansvaret för de långa handläggningstiderna inte ligger hos försäkringskassan utan hos de enskilda och hos läkarna. Många anmälningar måste skickas tillbaka för att kompletteras.

Drabbad kände sig liten
I september förra året tog det i genomsnitt 77 dagar att få sina första pengar från försäkringskassan. Det var det längsta genomsnittet på flera år. Sedan dess har handläggningstiderna minskat i takt med att sjukskrivningarna gått ned.

Men det tar alltså fortfarande längre än den gräns på 40 dagar som försäkringskassan själv har satt upp. Lena Forslund, som fick vänta i nästan tre månader på sina pengar, säger att det är svårt att veta var man ska vända sig.

– Var ska man vända sig, vad ska man göra. Man känner sig väldigt liten i ett sådant här sammanhang. Ofta mår man ju inte bra för att man är sjukskriven också. Vem idag har möjlighet att spara ihop tre månadslöner, det har ju ingen, säger Lena Forslund.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se
och
Hans Andersson, Sveriges Radio Jämtland hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista