Åtta dömda för misshandel i prideparad

Uppdaterad 17:15
Åtta unga män har idag, fredag, dömts för att ha misshandlat en man i Pride-festivalens parad för homo-, bi- och transsexuella personer i Stockholm förra året.

I augusti förra året gick homorörelsens prideparad genom Stockholm. Under paraden gick en grupp unga män, som deltog i en demonstration anordnad av Nationaldemokratisk ungdom, till attack mot prideparaden. En man som gick i festivaltåget misshandlades och fick föras till sjukhus.

Attack av Nationaldemokrater
Senare åtalades åtta unga män för att ha deltagit i misshandeln. Under rättegången har åklagare Karin Engberg hävdat att det rörde sig om en planerad attack av Nationaldemokraterna riktad mot deltagarna i Pridefestivalen. Försvaret har tvärt emot hävdat att antifascister först attackerade nationaldemokraterna, och när de fredade sig hamnade pridedeltagarna i skottlinjen.

Domstolen går på åklagarens linje och dömer fyra av männen till fängelse i mellan tio månader och ett och ett halvt år. En av dem som döms till fängelse är Marc Abramsson som är ordförande i Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Hans advokat Gunnar Falk säger så här om domen.

– Min spontana kommentar är att domen kommer att överklagas.

”Inte avskräckande nog”
På fredagen dömdes även en nionde man för att ha varit delaktig i ett annat brott under Prideparaden. Facundo Unia är den man som misshandlades. Han har blandade känslor inför dagens dom:

– Det känns ju skönt att alla nio har blivit fällda, men samtidigt så känns det som att de inte har fått så hårda straff. Det som är jobbigt är att det inte blir avskräckande nog för att de inte ska göra någonting under kommande pride-evenemang.

– Jag har hört ryktas att Nationaldemokraterna funderar på att göra någonting i år igen och då vet jag inte om det här är avskräckande nog, säger  Facundo Unia.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
i samarbete med Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista