Värmen har Sverige i sitt grepp

Just nu råder värmebölja i hela landet. Varmast är det i Arvika som klockan 14 hade 24,4 grader. I Uppsala var det  24,1 vid samma tid. Värmen har intagit även norra Sverige och i Junsele uppmättes 23,4. Och att det blir så varmt så tidigt i maj är ovanligt.

– Ja att det är väldigt höga temperaturer för att vara så tidigt i maj. Däremot är det svårt att säga om det är majrekord eftersom de flesta rekord brukar tas i slutet av månaden då det brukar vara betydligt varmare, säger Niklas Sondell som är meteorolog på SMHI i Norrköping.

Hur brukar temperaturerna ligga den här tiden?

– Maj pendlar ju väldigt mycket men vi har ju hittills legat ungefär fem grader över normal temperatur hittills i maj när det gäller dygnsmedeltemperatur. Det är väldigt mycket.

Vad kan det här bero på?

– Det beror bara på att luften har strömmat väldigt länge nerifrån sydost där vi haft mycket värme, nerifrån Svarta havet och upp till Sverige. Samtidigt har det ju dragit ner väldigt mycket kalluft ner mot Spanien och Frankrike. Där är temperaturen tio grader lägre än vad den är i Norra Norrland till exempel.

Man kan säga att vädret är lite upp och nervänt nu då?

– Det kan man faktiskt säga. Medelhavsområdet har fått luften från Grönland och vi har fått luften från Medelhavet, säger Niklas Sondell, meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista