Röda korsets ordförande Bengt Westerberg lämnar sin post. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Bengt Westerberg lämnar Röda Korset

Bengt Westerberg ställer inte upp för omval som ordförande i Röda Korset, utan avgår i juni nästa år.

"Jag blir 68 år nästa år och vill nu få lite mer tid för annat, till exempel att umgås med mina barn och barnbarn och att skriva."

"Jag tror också att det är bra för Röda Korset med förnyelse. Efter den förtroendekris som vi har gått igenom behövs nya ansikten i ledningen", säger Westerberg på organisationens hemsida.

Svenska Röda Korset genomför som bäst nedskärningar i organisationen. Ute i landet läggs 17 lokalkontor ned, vilket innebär att 150 av de 450 anställda måste sluta. Målet är att ha en budget i balans 2014.

Röda Korset har dessförinnan drabbats av en svindelskandal - den före detta kommunikationschefen lurade organisationen på miljonbelopp. Skandalen fick många medlemmar att lämna organisationen. Det förekom också kritik om att ordföranden Bengt Westerberg fått för hög ersättning. Hans ersättning sänktes i våras.

Den tidigare generalsekreteraren Christer Zettergren avgick tidigare i år och efterträddes av Ulrika Årehed Kågström.

Bengt Westerberg säger att kritiken mot ordförandearvodet har påverkat hans beslut att lämna posten.

"Det har naturligtvis funnits med i bilden. Det är inte det slags diskussion som jag vill ägna mig åt mina sista år i arbetslivet", säger han i en intervju som publicerats på organisationens intranät.

Westerberg hävdar att kritiken varit orättvis.

"Ja, det måste jag erkänna. I grunden handlar det om vilket slags ordförande Röda Korset vill ha. Med de arbetsuppgifter som nu ligger på ordföranden är arvodet fullt rimligt", säger han.

På frågan om arvodet inte låg väl högt innan han frivilligt sänkte det, svarar han:

"För många människor är 68 000 kronor en hög månadsersättning, men jag kan konstatera att jag hade haft högre inkomster om jag hade ägnat mig åt andra saker än Röda Korset."

Westerberg säger att han ska börja trappa ned även på andra uppdrag, "men förhoppningsvis över några år. Jag tycker fortfarande att jag har en del att ge", säger han i den internt publicerade intervjun.

Han har två år kvar som vice ordförande i Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen och kommer att fullfölja det.

Röda Korsets riksstämma hålls 10-12 juni 2011, så fram till dess sitter Bengt Westerberg kvar.

Bengt Westerberg tillträdde som Röda Korsordförande 2005 och summerar åren med frasen "både salt och sött". Han syftar inte minst på skandalen kring den tidigare kommunikationschefen Johan af Donner.

– Den här af Donner-skandalen var oerhört trist. Det positiva är de resultat jag sett av vad Röda Korset gör, som jag är både imponerad och glad över, säger Westerberg och nämner arbetet efter tsunamin och verksamheten för nyanlända svenskar.

TT: Är du besviken, eller till och med bitter, över att ditt arvode hamnade så mycket i fokus?

– Det är klart att det inte var någon rolig diskussion. Men vi hade sedan en slags omröstning inom Röda Korset som visade att den linje organisationen haft långt innan jag blev ordförande har ett mycket starkt stöd.

Debatten fick bränsle av att finansmannen Roger Akelius i protest mot Westerbergs arvode slutade att ge pengar till Röda Korset.

– Den typen av kritik måste man alltid räkna med när man har sådana här jobb. Det var ingen fattiglapp som kritiserade mig, precis, säger Westerberg.

I vilken mån bär du ansvar för att Röda Korset tappar medlemmar?

– Min person tror jag inte spelat så stor roll, utan mer den externa debatten efter af Donner-affären.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".