Varslad elektrikerstrejk rycker närmare

Den varslade elektrikerstrejken rycker allt närmare. Om inte medlarna lyckas ena parterna kommer strejken att bryta ut natten mot måndag.

Om varslet blir verklighet innebär det att omkring 600 elektriker strejkar från och med måndag. Bland annat stoppas arbetet med elinstallationer på Ringhals kränkraftverk, bygget av skyskapan Turning Torso i Malmö och ett 30-tal andra arbetsplatser.


Ett av Elektrikerförbundets viktigaste krav är bättre arbetsmiljö. De allt kortare byggtiderna leder till ökad stress på arbetsplatserna anser facket.

Elektrikerförbundet kräver bland annat att delar av arbetsmiljölagen ska införlivas i kollektivavtalet så att facket med större tyngd ska kunna driva arbetsmiljöfrågorna ute på arbetsplatserna.

Men arbetsgivarorgansiationen EIO anser att byggtiderna inte drabbar elektrikerna i någon större utsträckning och att arbetsmiljölagen inte är utformad på ett sätt som gör den lämplig ha med i ett kollektivavtal. Dessutom - säger arbetstgivarnas förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn - är det fel att bara göra elföretaget ansvarigt för arbetstakten på ett bygge.

Två andra tvistefrågor inom elbranschen är tillämpningen av ackordssystemet och lagen om anställningsskydd, LAS. Men båda parter är i varje fall eniga om är frågorna är svårlösta och att risken för konflikt är stor.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista