FN: Sudans regering svälter flyktingar

FN anklagar Sudans regering för att systematiskt svälta flyktingar i västra Sudan. Byar där flyktingarna söker skydd belägras och ingen släpps in eller ut för att kunna få mat, enligt en ny FN-rapport.

Rapporten beskriver vedervärdiga förhållanden i Darfur-provinsen.

I en av byarna låg en treårig flicka på marken, knappt mer än ett skelett. Ingen mat, ingen vård gick att få. Varje dag dog åtta eller nio barn av undernäring.

Detta var bara i en av byarna som FN-inspektörerna besökte där 1700 flyktingar sökt skydd, men i praktiken hölls som gisslan av den beridna arabiska milisen, Janjawid.

Öppet stöd till milisen
Ingen släpptes in med mat och ingen fick komma ut. Några som hade pengar kunde betala milisen för att få gå utanför byn och leta efter ved.

I bakgrunden väntade sudanesiska soldater, som öppet gav understöd till den arabiska milisen.

Inspektörerna från FN hade efter lång väntan släppts in i västra Sudan och det de såg skakade om dem ordentligt. Nu skriver de en rapport till FN och EU som beskriver situationen och också är starkt fördömande över Sudans svältpolitik, som de kallar det.

Barn säljs som slavar
Sudans armé gör heller ingenting för att kontrollera den arabiska milisen, som fortsätter terrorn mot flyktingarna genom misshandel och våldtäkter. De för också bort barn som säljs som slavar.

Just nu är det en miljon människor på flykt i västra Sudan. En miljon som lever, eller dör, under liknande förhållanden.

Enligt FN är det den värsta humanitära katastrofen i världen just nu.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista