Inget skadestånd till romska barn i Vetlanda

Vetlanda kommun behöver inte betala något skadestånd till de två romska syskon som Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser blivit illa behandlade i en av kommunens skolor.

Domen kom klockan 14 i eftermiddags i Eksjö tingsrätt.

Vetlanda kommun har tidigare fått svidande kritik av DO för hur två romska barn har behandlats. Det handlar om modersmålsundervisning som inte blivit av och att en åttaårig romsk pojke fick sitta i utvecklingssamtal utan förälder.

– Vi menar att utvecklingssamtalet inte hade genomförts om barnet inte varit av romsk tillhörighet, säger Heidi Pikkarainien på diskrimineringsombudsmannen (DO) som i veckan suttit i rättegång i Eksjö tingsrätt med Vetlanda kommun som motpart.

Parterna var överens om de romska barnens behov av hemspråk, men i övrigt oense om det mesta. Kommunen förstår inte DO:s fräna kritik utan menar att man ställt upp för familjen på flera sätt.

– Vi är frågande över hur bilder kan vara så olika, säger Hans Svensson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda kommun.

Att utvecklingssamtalet blev som det blev beror enligt kommunen på att skolan flera gånger bokat tid med vårdnadshavaren, som inte dykt upp. Till slut valde läraren att ensam prata med pojken om hans skolgång, för att sedan ringa upp mamman och samtala med henne på telefon.

– Avsikten var att elev och förälder skulle få likvärdig information, säger Hans Svensson.

Att modersmålsundervisningen uteblev förklaras med språklärarbrist. Kommunen lyckades inte rekrytera någon lärare i romani eller finska.

– Vetlanda är en lite ort, så vi har en rätt liten tillgång på språkkunniga, och skolan ligger tre mil utanför huvudorten, säger Hans Svensson.

Heidi Pikkarainien tror att skolan säkert hade vidtagit kraftigare åtgärder om en lärare i svenska saknats. En dålig jämförelse, menar Hans Svensson.

– Det är två helt skilda saker, eftersom man då kan omfördela bland personalen om man inte hittar någon svensklärare.

Den åttaårige pojken och hans storasyster ska även ha utstått trakasserier på grund av sin etniska tillhörighet, enligt DO. Något som enligt Hans Svensson bara förekommit ett fåtal gånger. Pojken ska ha haft grova ordväxlingar med en klasskamrat som då använt ord som zigenare och tattare.

– Det handlade inte om enstaka eller bagatellartade händelser, det fanns en systematik, säger Heidi Pikkarainen.

DO krävde att barnen skulle få 100 000 kronor vardera i skadestånd, vilket de nu alltså inte får.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".