Jean Claude Trichet.

Striden hårdnar om sanktioner inom EU

Trichet vägrar gå med på överenskommelsen
1:35 min

Europeiska centralbankens chef är missnöjd med veckans överenskommelse om EU:s budgetregler. Därmed hårdnar striden om hur EU ska hantera euroländer som har för stora budgetunderskott.

EU-kommissionen och Europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet vill att EU inför ett tufft straffsystem för att få euroländer att bättre följa EU:s budgetregler vad gäller till exempel storleken på statsskuld och budgetunderskott. En grundtanke med kommissionens förslag är att budgetsyndande länder med automatik ska drabbas av sanktioner om de till exempel inte minskar sin statsskuld tillräckligt snabbt.

Men när EU:s finansministrar diskuterade den här politiskt mycket känsliga frågan i början av veckan gjorde Frankrike och Tyskland upp vid sidan av, vilket retade upp bland andra den svenske finansministern Anders Borg.

Den fransk-tyska kompromissen går ut på att det blir en sex månaders frist för det land som bryter mot EU:s regler och att den där automatiken försvinner. Det kommer fortfarande krävas att en kvalificerad majoritet av finansministrarna går med på det för att ett budgetsyndande land ska utsättas för sanktioner - något som var ett franskt krav för att gå med på förslaget. Å andra sidan gick fransmännen tyskarna till mötes på en punkt som handlar om att införa en permanent krislösningsmekanism.

Men enligt Financial Times vägrar den mäktige centralbankschefen Trichet att gå med på den fransk-tyska överenskommelsen. Exakt vad Trichets kritik går ut på framgår inte, men det handlar troligen just om att sanktionssystemet blir trögare och förlorar sin automatik.

Vid ett toppmöte i slutet av nästa vecka ska EU:s stats- och regeringschefer avgöra hur EU:s nya modell för bättre budgetdisciplin ska se ut framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".