Den kinesiska ammunitionen ska ha använts också mot FN-trupper. Foto: Scanpix.

Kinesisk ammunition har använts i Darfur

Finns vapenembargo mot Darfur - men det är komplicerat
1:54 min

Kinesisk ammunition har använts i Darfur i västra Sudan, där 300 000 människor beräknas ha dött under konflikten de senaste åren. Ammunitionen ska också ha använts i attacker mot FN-trupperna på plats. Det hävdar FN i en kommande rapport - som Kina nu vill stoppa.

Det är kontroversiella anklagelser FN-rapporten innehåller. Darfur är under vapenembargo beslutat i FN, och om kinesisk ammunition har använts i Darfur kan det innebära ett brott mot embargot.

Det är i den årliga rapporten från den expertgrupp som bevakar sanktionerna mot Sudan som uppgifterna finns. Rester från minst 12 olika sorters kinesisk ammunition ska ha hittats i Darfur, även efter anfall där det har varit FN:s fredsstyrka på plats som har attackerats.

Darfur-konflikten har pågått i snart åtta år, och enligt FN har nära 300 000 människor dött i våldsamheterna och inte minst av sjukdomar och nöd i konfliktens spår. Sudans regering anklagas för att stödja den fruktade janjaweed-milisen, som har attackerat byar, bränt och skövlat och tvingat över 2,5 miljoner människor på flykt i fruktan för sina liv.

Kina hävdar att anklagelserna om ammunitionen är helt grundlösa, och att rapportern innehåller vaga formuleringar utan konkreta bevis. Under ett FN-möte i går ville Kinas representant stoppa rapporten, men utan resultat. Den kommer nu sändas till säkerhetsrådet, och bör efter det bli offentlig.

Frågan kompliceras av hur vapenembargot mot Darfur är konstruerat. Det är inte förbjudet att sälja vapen till Sadun - om man hra garantier av Sudans regering att vapnen inte ska användas i Darfur. Så om den kinesiska ammunitionen i Darfur är ett brott mot embargot eller inte kan alltså bli en tolkningsfråga.

Flera västländer har sagt att de vill uttöka embargot så att det ska gälla all vapenförsäljning till Sudan, men det är troligen omöjligt, eftersom Kina kan stoppa ett sådant beslut med sitt veto i säkerhetsrådet.

Kina och Sudan är två länder med mycket starka relationer. Kina är Sudans största vapenleverantör och det är Kina som köper mest av Sudans olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".