Var femte avgång inställd för Botniabanan

Efter att ett av landets mest omtalade järnvägsprojekt, Botniabananan, invigdes för snart två månader sen så har tågtrafiken där kantats av problem. Var femte avgång har ställts in och tre av tio gånger har tåget varit försenat mer än fem minuter.

– Jag har inte vågat ta tåget de dagar då jag vet att jag måste vara på jobbet en viss tid, utan då har jag tagit bussen, säger Ulla Carlsson som pendlar tre mil mellan Umeå och Hörnefors.

I slutet av augusti invigdes Botniabanan. Kungen var på plats och den 19 mil långa sträckan mellan Kramfors och Umeå stod äntligen klar efter elva års byggande.

15 miljarder kronor har projektet kostat och boende längs sträckan hade hoppats att det skulle betyda en möjlighet till mer effektiv pendling.

För Ulla Carlsson tar tåget 14 minuter enkel väg, jämfört med bussen som tar mellan 40 minuter och en timme.

Men var femte avgång har alltså ställts in sen starten. Tre av tio gånger har tåget varit försenat mer än fem minuter, vilket framför allt har berott på tekniska problem med det nya europeiska signalsystemet på banan.

Det är den enda sträckan i Sverige där systemet finns idag.

– Vi fick en del fel på anläggningen de första veckorna som vi åtgärdade. Den stora mängden inställda tåg har att göra med att tåget nu har varit trasigt, säger Björn Östlund, chef för trafikavdelningen på Trafikverket.

Det här nya signalsystemet skulle ni inte ha kunnat testat det bättre innan ni tog det i drift?

– Jo, vi har testat sommaren tre månader och vi har kört 30 000 kilometer och vi tyckte att vi hade bra koll på det där.

Men med facit i hand skulle ni ha väntat?

– Jag tror att det var bra att vi kom igång. Vi tyckte vi var rätt ute när vi bestämde det här och jag tror att det kommer gå bra framöver, säger Östlund.

Nils Eklund, Luleå

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista