Olaglig ränta kan ge pengar tillbaka

De som betalat dröjsmålsränta till försäkringskassan för att de fått för mycket bidrag kan få tillbaka pengarna. Det slås fast i en dom i regeringsrätten. Totalt kan det handla om flera hundra miljoner kronor som ska ges tillbaka.

Domen i regeringsrätten handlar om personer som fått för mycket i framför allt bostadsbidrag, men gäller också de som fått för mycket sjukpenning.

De personerna har fram till nu varit tvungna att betala en dröjsmålsränta på 10 procent för pengar som ska betalas tillbaka till försäkringskassan.

Kan tvingas betala tillbaka
Men nu säger alltså regeringsrätten att det är olagligt att ta ut ränta och därför kan försäkringskassorna bli tvungna betala tillbaka många hundra miljoner kronor.

Exakt hur mycket och till hur många är oklar, men mellan 1997 och 2001 var det så många som 800 000 hushåll som fick för mycket bostadsbidrag.

Analyseras efter helgen
Oskar Norberg är jurist på Riksförsäkringsverket och han säger att domen ska analyseras på måndag på verket.

– Konsekvensen kan naturligtvis bli att pengar kan återbetalas.

Kommer ni höra av er till de som varit tvungna att betala ränta eller måste man själv höra sig till er?

– Det är en av de frågor som kommer tas upp på måndagmorgon.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista