Orrefors kan flytta tillverkning utomlands

Det småländska glasriket har problem med dålig lönsamhet, trots stora uppsägningar under 2003. Glaskoncernen Orrefors KostaBoda vd Håkan Cöster, säger nu att koncernen har planer på att lägga en del av sin tillverkning utomlands. (SR Kalmar)

– Vi är ju inte de första i branschen som gör det här, det har ju redan många andra av våra kolleger gjort. Det man jobbar är är länder i Östeuropa, Turkiet och Kina, säger Håkan Cöster.

Försäljningsutvecklingen i Orrefors KostaBoda-koncernen har inte blivit som ledningen hoppats, inte heller har den konjunkturuppgång som många företag i Sverige hoppas på kommit igång. Läget är fortsatt kärvt i glasriket.

Dyra kristallglas ute
Håkan Cöster, vd för Orrefors KostaBoda, säger att koncernen måste hitta sätt att anpassa sig efter det förändrade beteende som finns hos konsumenterna.

Dyra kristallglas ingår inte i de stora konsumentgruppernas livsstil längre och det finns samma mönster för till exempel de danska porslinstillverkarna som har svårt att sälja dyra matserviser.

Nödvändigt flytta utomlands
Orrefors KostaBoda ska inte ge avkall på sin kvalitet, men att till exempel tillverka billigare vinglas utomlands är nödvändigt för att glasriket ska överleva.

– Samtidigt som vi har glasriket att värna om när det gäller turistbiten och att vi har ett världsrykte på det området, så är det ju så att tjänar vi inga pengar i branschen så har vi inget glasrike kvar.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".