Filippinernas president leder inför valet

Filippinernas president Gloria Arroyo leder i opinionsundersökningarna inför presidentvalet på måndag. Men eftersom hon knappast får mycket mer än en tredjedel av rösterna kommer hon förbli en svag president, trots ökat stöd under valkampanjens avslutande dagar.

Hon vandrar fram på en stor scen och håller en mikrofon i handen. Hon börjar med att tacka Gud för goda opinonssiffror.

Det är ett avslutande möte utomhus vid Plaza Leon i Manila, i en valkampanj som gågått i tre månader. Gloria Arroyo är sedan två och ett halvt år Filippinernas president. Hon tvekade länge om hon skulle ställa upp i valet.

Hon var vicepresident och efterträdde skådespelaren Joseph Estrada när han tvingades avgå som president på grund av korruption och maktmissbruk.

Skådespelare främste motståndaren
Gloria Arroyo talar om de nya jobb hon ska skapa, hon lovar el och vatten till de fattiga, hon lovar bättre villkor för småföretagare. Hon tas emot som en vinnare.

Mot henne står fyra kandidater. Den främste motståndaren är skådespelaren Fernando Poe, tidigare oprövad i politiska sammanhang. Till en början låg Poe bäst till, men de senaste opinionsmätningarna visar ungefär 36 procent för Arroyo och 30 procent för Poe.

Utlandskuld och korruption
Den 57-åriga Arroyo är utbildad ekonom, dotter till en tidigare president. Hon har varit senator i ett par omgångar, men hon anses sakna utstrålning och gör ett blekt intryck när hon framträder.

Stora bekymmer för en filippinsk president är en skenande utlandsskuld, ett osäkert säkerhetsläge och korruption värre än på många andra håll.

Svag president
De som röstar på Arroyo tycker att hon gjort framsteg, säger professor Filomeno Aguilar, chef för det filippinska kulturcentret vid Ateneo de Manila University.

– Hon får beröm för att ha försökt komma till tals med de separatistiska gerillagrupper som finns i södra Filippinerna och för att hon medverkat till ett uppskattat sjukvårdsprogram, säger professor Aguilar.

Men han tillägger att om det bli hon eller Poe som vinner så kommer segraren att bli en president med ett svagt mandat. Med stöd av ungefär 35 procent av väljarna får den som vinner 65 procent emot sig. Det är inget bra utgångsläge, konstaterar professorn lätt ödesmättat.

Lars Gunnar Erlandson, Manila
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".