Problemen för Sydafrikas radio- och tvbolag

1:38 min

I Sydafrika har det problemtyngda nationella allmäna radio och tv-bolaget SABC oväntat gått med en liten vinst i år, efter en jätteförlust förra året. Ändå är det mest bekymmer som rapporteras om SABC i sydafrikanska medier.

SA FM, en av bolagets 18 radiostationer på 11 olika språk toppar sin eftermiddagssändning med SABC:s senaste bekymmer: Fyra styrelsemedlemmar har avgått den här veckan, efter interna stridigheter om hur bolaget ska skötas.

Ändå meddelade SABC finanschef det sydafrikanska parlamentet nu i veckan att bolaget har ett överskott på 25 miljoner rand, mot ett förväntat underskott på 132 miljoner, de första sex månaderna i år.

Men de överraskande goda siffrorna är en klen tröst - regeringen i Sydafrika fick förra året gå med på att låna ut 1,5 miljard rand, ungefär samma i kronor räknat, för att hålla SABC flytande. En halv miljard av de pengarna har ännu inte betalats ut för att regeringen väntar på en tydlig plan för hur bolaget ska skära ner sina kostnader, och det var inte var styrelsen kunde visa upp den här veckan heller inför en förargad parlamentskommitté.

SABC har sett både sjunkande lyssnarsiffror och svikande reklamförsäljning i den hårda konkurrensen med populära privatradiostationer.

Förutom administrativ vanskötsel så fortsätter SABC att ständigt få kritik från oppositionen för att bolaget anses favorisera regeringspartiet ANC.

– Nu måste SABC få även publicistisk ordning i bolaget, med trovärdiga, oberoende redaktörer och journalister, kommenterar Nationella pressklubbens ordförande Yusuf Abramjee.

Maria Sjöqvist, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista