Maud Olofsson träffade företrädare för kärnkraftsbolagen. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Lugnande besked om vinterns elförsörjning

Majoriteten av kärnkraftverken i drift i vinter
1:32 min

Flera av de kärnkraftsreaktorer som nu står still ska tas i drift under de närmaste månaderna, och förra årets situation med höga elpriser kommer sannolikt inte att upprepas. Det var elbolagens besked till näringsminister Maud Olofsson i dag, ett besked som gjorde henne nöjd.

– De nya och positiva beskeden är att man bedömer att man kommer att få majoriteten av de här kärnkraftverken i drift kommande vinter. Och i och med det kan man också göra en tydligare bedömning om att det inte kommer att påverka vinterns elpriser, och det är huvudsaken för mig, säger Maud Olofsson.

– Svenska elkunder ska kunna känna lite trygghet inför den här vintern.

Men formuleringen är att det är "betydligt mindre sannolikt" att det blir som förra vintern, är det ett lugnande besked?

– Man bedömer att med den produktionskapacitet som man nu har, så kommer det inte att påverka elpriserna i vinter, och det är en mycket tydlig signal till marknaden och till svenska elkunder.

Det är renoveringar och revisioner av kärnkraftsreaktorer som ställer till problem: i dag står fem av Sveriges tio reaktorer stilla. Förra vintern höjdes elpriserna på grund av för få reaktorer i drift, och den situationen vill inte näringsminister Maud Olofsson ska upprepas.

Dagens möte mellan henne och elbolagen Fortum, Eon och Vattenfall gav lugnande besked, enligt Maud Olofsson.

Vattenfall meddelade att deras tre reaktorer som inte är i drift kommer igång under oktober och november. Eon kunde inte lämna garantier för när deras två reaktorer tas i drift, men sannolikt sker det i början av november.

– Det vi kan garantera är att vi gör precis allt som står i vår makt för att säkerställa en stabil vinterdrift, det kan vi till 100 procent garantera, sa Eons vd Jonas Abrahamsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".