Ask öppnar upp för Acta-avtal

Alla EU-länder med i förhandlingarna
1:05 min

Justitieminister Beatrice Ask öppnade för en lagändring i riksdagen i dag. Det handlar om Acta-avtalet, avtalet med syfte på internationella standarder mot piratkopiering. För att Sverige ska kunna ansluta sig till avtalet måste en lagändring ske.

I dag måste den som äger rättigheterna först göra en anmälan för att polisen ska kunna ingripa mot någon som säljer saker under falska varumärken. Men Actaförslaget skulle ge polisen rätt att agera på egen hand utan någon anmälan. Det är den ändringen som skulle ske inom svensk rätt i och med Acta-avtalet.

Alla EU-länder är med i förhandlingarna kring Acta-avtalet, och i nuläget är det hos EU som bollen ligger, enligt justitieminister Beatrice Ask.

– Utvecklingen i EU kommer att avgöra den fortsatta hanteringen av Acta. Mot den här bakgrunden ser jag i dagsläget ingen anledning för Sverige att vidta några åtgärder för att EU inte ska kunna underteckna avtalet, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".