Anklagad politiker kritiserar valet i Iran

I Iran har rösterna räknats från en sista valomgång till majlis, det iranska parlamentet. Resultatet blir att de konservativa nu kommer dominera parlamentet när det öppnar den 27 maj. Valet var varken fritt eller demokratiskt, säger en veteranpolitiker, vars parti totalförbjudits.

– Senaste parlamentsvalet var inte som i väst, snarare liknade det de forna kommunistländerna där kommunistpartiet bestämde vilka som kunde ställa upp och väljas. Det är helt i strid med vår författning, säger Ibrahim Yazdi, ledare för Frihetspartiet.

Partiet var ett av få tillåtna oppositionspartier i Iran innan det förbjöds för två år sedan. Mer än 60 av Yazdis partikamrater är i fängelse, partilokalen är förseglad och Yazdi själv väntar på en ny rättegång.

Den skulle ha hållits strax före parlamentsvalet i februari, men domaren sköt upp den när Yazdi presenterade Nobels fredspristagare, advokaten Sherin Ebadi, som sin försvarsadvokat.

– Jag anklagas för omstörtande verksamhet, aktiviteter som hotar landets säkerhet, att ha förolämpat ledaren, haft vapen i hemmet och avlyssnat min egen telefon, säger Yazdi och skrockar över det absurda i att han skulle vilja avlyssna sig själv och att han skulle ha trådlös kommunikationsutrustning.

Anklagas för kontakt med utlänningar
”Är ni så omoderna”, sa han till domstolen, ”alla har trådlösa telefoner idag”. Dessutom anklagas han för kontakter med utlänningar och antirevolutionära krafter i Europa.

Han har träffat flera europeiska ambassadörer i sitt hem i Iran. Allt vederbörligen meddelat till informationsministeriet och i Sverige har han varit inbjuden av Olof Palmecentret och där träffat exiliranier.

– Det som hände vid valet är inte bara att reformrörelsen helt raderats ut, utan också de gamla konservativa krafterna, säger Yazdi.

Tror inte på nytt system
De nya kommer främst från sepah, säkerhetstjänsten. De har avgått därifrån och tanken är nu att få en total kontroll under ledaren. Ett mer homogent system, men Yazdi tror det är dömt att misslyckas.

Färre röstade i parlamentsvalet, ett tecken på missnöje. De nya ledarna sägs vilja efterlikna Kina, men så länge Iran inte har någon ekonomisk tillväxt kommer inte kraven på frihet att tystna, anser Yazdi.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista