1 av 2
2 av 2
Nozumo Takaoka. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

G20-länder ska försöka avstyra valutakrig

"Japans valuta påverkas mest"
2:07 min

I dag inleds mötet mellan finansministrarna för världens ekonomiskt sett mäktigaste länder inom gruppen G20. Det tyngsta ämnet kommer att bli hotet om ett valutakrig mellan världens länder.

Ett av de länder som drabbats av turbulensen bland världens valutor är Japan. Där konstaterar regeringen nu att återhämtningen efter ekonomikrisen har avstannat till följd av valutaoron. Nozumo Takaoka är minister vid den Japanska ambassaden i Stockholm.

Den japanska valutan yen är troligen den som påverkats mest, säger Nozumo Takaoka och det försvårar en speciell och redan besvärlig situation.

– Japan arbetar med att försöka återhämta sig efter bortåt två decennier med ekonomiska problem, säger Nozumo Takaoka.

Nu har den japanska regeringen förklarat, att återhämtningen har avstannat och anledningen är valutakursen. Japans valuta är nu på sin högsta nivå på 15 år gentemot USA-dollarn. Det gör att japanska exportvaror blir dyrare.

Det är precis det här som händer runt om i världen just nu: USA försöker sänka sin valutakurs för att skaffa sig fördelar i världshandeln och bekämpa sin höga arbetslöshet. Men det gör att Kinas växelkurs också faller, eftersom Kina har sin valuta knuten till dollarn.

Världens två största ekonomier pressar alltså ner sina valutor för att vinna handelsfördelar. Förlorarna blir alla andra länder.

– Företag som Toyota, Honda, Sony, ja hela vår bilindustri och elektronikindustri påverkas mycket starkt, eftersom våra huvudkonkurrenter får allt större fördelar via valutakurserna, säger Nozumo Takaoka.

Det är bland annat de här obalanserna i världsekonomin som ska diskuteras på finansministrarnas möte inom G20 som inleds i dag. Och som ska bana vägen för ett toppmöte mellan stats och regeringschefer om ett par veckor.

– Japan är, precis som Sverige ett handelsberoende land. Vi håller fast vid principen om fri handel, säger Nozumo Takaoka. Därför är det mycket viktigt att den fria handeln mellan länder inte försvåras av felaktiga valutakurser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".