Cecilia Malmström vill stoppa serbisk asylström

1:21 min

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström reagerar mot att tusentals serber och makedonier tagit sig till EU efter att EU har avskaffat visumtvånget för serbiska medborgare.

Sedan årets början har 4 000 serbiska medborgare tagit sig till Sverige, och Cecilia Malmström kräver nu i ett brev till Serbien och Makedonien att ländernas regeringar ingriper.

Ytterst kan EU hota att återinföra visumtvång, säger Malmström.

– Det finns som ett yttersta medel, ja. Jag hoppas att vi kan lösa detta genom att samtala och jobba tillsammans för det vore förstås väldigt tråkigt om det skulle gå så långt.

I sitt brev till inrikesministrarna i Serbien och Makedonien talar Cecilia Malmström om en "alarmerande ökning av asylsökande" från Serbien och Makedonien. En trend som Malmström kallar "extremt oroande" och som hon skriver "allvarligt äventyrar" visumfriheten. Enligt EU-kommissionären utnyttjas visumfriheten i felaktiga syften.

– Det bygger på att den visumfrihet som finns inte missbrukas. Vi vet att de här personerna kommer med organiserade busslaster där man lurar folk att komma. De betalar en avgift och så kör man dem till Sverige, till Belgien, till Holland, till Tyskland och så vidare. Det är det problemet som jag har tagit upp med kollegorna och sagt att "det här måste ni ta itu med".

Anser du att visumfriheten missbrukas nu?

– I just det här fallet gör den ju det.

Om inte Serbien och Makedonien kan få stopp på bussresorna in i EU varnar Cecilia Malmström för att det kan drabba de länder som står näst på tur att slippa visum, Albanien och Bosnien.

– Risken är att hela politiken som syftar till att ha ett visumfritt Europa slås omkull och att det drabbar Bosnien och Albanien till exempel som har gjort ett fantastiskt arbete de senaste åren för att få visumfrihet.

Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt tycker inte rätten att komma utan visum ska avskaffas. Enligt honom är problemet bara en fråga om information.

– Det är fel information i den meningen att de tror att man automatiskt kan flytta hit, det kan man ju inte, säger Carl Bildt.

Men kan det finnas anledning att dra in den här rätten att komma hit utan visum?

– Det tycker jag inte, det är en väsentlig del av hela den europeiska politiken på Balkan att vi gör det möjligt för unga människor att lära känna andra länder. Att låsa in länder bakom murar är aldrig vägen framåt. 

Tomas Ramberg Herman Melzer

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista