Sassers skapare har erkänt

Den 18-åring som har gripits i Tyskland misstänkt för att ligga bakom spridningen av dataviruset Sasser, har nu erkänt att det var han som skapat internetmasken. Viruset infekterade miljontals datorer runt om i världen i veckan.

Polisen är förtegen om hans namn, men han är 18 år, bor hemma hos sina föräldrar i Rotenburg, en stad med 20 000 invånare utanför Bremen. Han studerar på ett tekniskt gymnasium.

Har erkänt
Det var i fredags som 18-åringen greps, misstänkt för att ha skapat internetmasken Sasser. I hans hem har polisen säkrat bevis och enligt polisen i Hannover har han också erkänt i förhör.

Masken sprids via internet och när den kommit in i ett system skickar den sig själv vidare och belastar nätet tills det inte längre fungerar.

Tusentals drabbades
Tusentals organisationer och företag runt om i världen har drabbats. Det rör sig om allt från operationer på sjukhus i Hongkong, British Airways i London som fick ställa in flyg. Postkassörskor i Tyskland fick ta fram papper och penna i kassorna och kustbevakningen i Storbritannien tvingades ta fram sina gamla sjökort.

Kostnaderna för skadorna är astronomiska.

FBI och CIA hjälpte till
Vad som slutligen fick polisen 18-åringen på spåren, var ett senare virus där han häcklade de virusjägare som inte lyckats spåra honom.

Den tyska polisen har haft amerikanska FBI och CIA till hjälp och frågan som återstår, enligt säkerhetsexperter i Tyskland, är i fall det är 18-åringen som ensam ligger bakom samtliga varianter av datamasken.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista