Nye Säpo-chefen vill öka kontrollen

Säpo behöver bli bättre på att informera regering och riksdag om hur man arbetar och vilka resultat organisationen uppnår. Men också den egna ledning behöver skaffa sig bättre kontroll över vad personalen arbetar med, anser nye Säpo-chefen Klas Bergenstarnd. Han ska genomföra en omorganisation av den svenska säkerhetspolisen.

– Jag vet att det efterfrågas mer kunskap och information, inte bara om vad säkerhetspolisen gör utan också om effekterna av verksamheten. Där tror jag inte att Säpo har kommit lika långt som andra organisationer.

Men den nye Säpo-chefen antyder att Säpos problem är djupare än ett informationsproblem.

Tydligare mål
När Klas Bergenstrand jämför med andra myndigheter drar han slutsatsen att säkerhetspolisen behöver skaffa sig en klar uppfattning om vad den har för mandat, men också vad den har för mål.

– Jag kan också se, eftersom jag har erfarenhet av andra delar av offentliga förvaltningen och rättsväsendet, att man skulle kunna bygga i nya former för ledning och styrning av verksamheten. En klar uppfattning om vad säkerhetspolisen har för mandat, vad man har för vision med verksamheten, vad man har för uppfattning om vad som idag är ett hot mot rikets säkerhet och med utgångspunkt från detta formulera tydliga mål.

Vill stärka kontrollen
En återkommande kritik mot Säpo har varit att chefen, som tillsätts av regeringen, inte har full kontroll över vad Säpos personal håller på med.

Enligt Bergenstrand är ett av syftet med en omorganisering just att stärka ledningens kontroll.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Säpo-chefen Klas Bergenstrand intervjuades i Ekots Lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".