Övergrepp i Abu Ghraib-fängelset.

Fler åtal efter övergrepp på fångar

De allvarliga övergreppen på irakiska krigsfångar leder till fler åtal mot de inblandade amerikanska soldaterna. Senast åtalad är den kvinna som poserar på flera av de uppmärksammade bilderna och fler rättsprocesser är redan igång.

På ett foto poserar hon med en liggande fånge som hon håller i koppel, på en annan pekar hon skrattande på en fånges könsorgan.

Bilderna på den 21-åriga kvinnliga soldaten tillhör de mest publicerade av alla de som har spridits över världen, i rapporteringen kring anklagelserna om hur amerikanska soldater på olika sätt förnedrat och torterat irakiska fångar.

Troligen krigsrätt
Hon anklagas nu formellt bland annat för disicplinbrott, övergrepp mot fångar och vad som kallas oanständiga handlingar. Kvinnan blir därmed den sjunde amerikanska soldaten som åtalas i skandalen.

För de övriga sex, som också anklagas för bland annat övergrepp, pågår redan den militära rättsliga processen.

Troligen kommer de alla att ställas inför krigsrätt. Men det är ett beslut som, enligt en armétalesman, slutligen ska tas av den högste militäre befälhavaren i Irak, Ricardo Sanchez.

Bevis för värre övergrepp
Mot bakgrund av den utrikes- och inrikespolitiska kris som händelserna orsakat är militären under hård press att agera snabbt. Samtidigt som bland andra försvarsminister Donald Rumsfeld förklarat att det är viktigt att allt går juridiskt korrekt till.

Flera utredningar är också på gång som väntas leda till fler åtal. Den republikanske senatorn Lindsey Graham sa på fredagen att det finns bevis för att det begåtts betydligt värre övergrepp än som hittills blivit känt, bland annat mord och våldtäkt.

Bush står fast vid få ansvariga
Även om sju officierare redan har fått så kallade adminstrativa straff och ett par av dem riskerar avsked, hörs kritik mot att det annars bara är soldaterna längst ner i den militära hierarkin, som riskerar rättegångar och stränga straff.

President Bush upprepade i sitt veckotal på lördagen att det var ett fåtal som var ansvariga för övergreppen, men det är just nu en av många uppgifter kring skandalen som är omdiskuterade här i USA.

Fängelset kvar
Chefen för Abu Ghraib-fängelset i Bagdad, Geoffrey Miller, meddelade vid en presskonferens i Bagdad på lördagen att amerikansk militär kommer att fortsätta att använda fängelset, trots krav i USA på att det bör stängas på grund av skandalen med övergreppen mot irakiska fångar.

Däremot kommer antalet personer som hålls i fängelset att minskas.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista