Upproret sprider sig i södra Irak

Upproret mot koalitionsstyrkorna har spritt sig från centrala Irak ner till de hittills lugnare, södra delarna. Det är den shiamuslimske, radikale ledaren Muqtada al-Sadrs milis som försöker ta kontrollen. Men i den för shiamuslimer heliga staden Kerbala, har centrum belägrats av amerikanska soldater.

Svart rök stiger upp mot himlen över Kerbala. Det centrum där helgedomarna finns är nu omringat av amerikanska stridsvagnar.

”De har bestämt sig för att förgöra oss, men vi kommer att skydda staden med våra liv, säger den lokale ledaren för al-Sadrs Mehdimilis till nyhetsbyrån AFP, som uppger att explosioner har hörts alldeles nära en av Kerbalas moskéer.

Heliga platser som skydd
Tidigare har koalitionsstyrkorna undvikit att närma sig shiamuslimernas helgedomar, eftersom det skulle innebära att inte bara milisen utan stora delar av den shiamuslimska befolkningen skulle gå emot dem.

Det har inneburit att moskéer och heliga platser har ostört kunnat användas som skydd av Muqtada al-Sadr själv och av hans milis. Den strategin kan nu ha övergivits.

Strider i södra Irak
Striderna spred sig på lördagen även till de sydligaste delarna av Irak, de områden som kontrolleras av britterna.

Under lördagsmorgonen attackerade milismän brittiska posteringar, barrikaderade sig och satte upp vägspärrar på flera ställen i Iraks näst största stad Basra och i Amarah.

Möte i Bagdad
Brittisk militär uppger att fem motståndsmän har dödats på olika håll och tre brittiska soldater skadats.

Samtidigt har religiösa företrädare för både shia- och sunnimuslimerna hållit ett möte i Bagdad på lördagen, för att gå samman och gemensamt enas om hur de ska gå till väga för att så fort som möjligt få ut ockupationsstyrkorna ur Irak.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se