Bilprovningen klarar inte modern teknik

Bilprovningen klarar inte av att kontrollera elektroniken som styr krockkuddar, ABS-bromsar och annan säkerhetsutrustning i moderna bilar. När utrustningen blir gammal så vet inte Bilprovningen om den fungerar.

Det enda som görs vid besiktningen är att kolla så att inga varningslampor lyser, säger Olle Lindh, vice vd och teknisk chef vid Bilprovningen.

– Om något är fel i systemen så lyser det en röd lampa och då underkänner vi bilen.

Bilbranschen har satsat stort på antispinnsystem, krockkuddar och ABS-bromsar. Efter en tid åldras också de moderna systemen, men Bilprovningens anläggningar kan inte pröva om systemen fungerar. Dessutom har varje bilmärke olika typer av säkerhetssystem.

Inte förvånad
Vid en bensinstation i Stockholm tankar CG Liljeroth den röda nya Volvon. Att Bilprovningen inte klarar kontrollerna av bilarnas elektronik förvånar honom inte direkt.

– Jag tycker inte de har hängt med riktigt. De kan inte ens testa veteranbilar längre, de vet inte hur de funkar heller, säger CG Liljeroth.

Kan man ställa de kravet på Bilprovningen att de ska undersöka även elektroniken?

– Det tycker jag är självklart.

De säger att det räcker med att man ser att varningslampan inte lyser.

– Ja, men den kan ju sluta fungera den också.

Dröjer ett par år
EU försöker nu samordna bilindustrin och de olika ländernas bilprovningar för att få fram en standardiserad testutrustning. Det tar minst ett par år, enligt Olle Lindh, som själv deltar i arbetet.

– Så väl elektroniska som hydraliska system försämras över tid, precis som mekaniska. Därför pågår det arbeten för att se över hur vi ska göra i framtiden för att säkra att systemen överlever bilens livslängd.

Men om jag har en bil med till exempel antispinn-system, får en defekt och varken verkstaden eller jag märker det för att varningslampan inte fungerar, då kan inte heller Bilprovningen hjälpa mig?

– Nej, inte idag men förhoppningsvis om några år.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista