Trafikkaos i vintervädret

Oväder med snö och halka har lett till trafikproblem på några håll i landet i dag, bland annat krockade ett tjugotal bilar med varandra på E6:an vid Frillesås under förmiddagen på grund av halka.

– Enligt uppgifter ska det ha kommit två centimeter hagel, som orsakade blixthalka mellan Frillesås och Stråvalla på E6:an. Det har orsakat långa köer i båda riktningarna.

– Det är många bilar att bärga och bärgningsarbetet pågår fortfarande och beräknas pågå en bit in på eftermiddagen, sa Lars Grimbeck, vid Hallandspolisen, till Sveriges Radio Halland i förmiddags.

Omkring femton personer ska ha förts till sjukhus i Storgöteborgs-området, däribland en gravid kvinna som fick köras till BB, uppger polisen. Efter ett totalstopp i trafiken sedan halv tio är nu ett körfält öppnat i varje riktning.

På väg 180 mellan Hestra och Sandhult i Sjuhärad har också flera bilar kört av vägen under förmiddagen, likaså i Växjö på väg 23 vid Älmhult.

Kring Enköping och Knivsta har bilbärgaren Ted Lundgren haft mycket att göra under morgontimmarna:

– Tio jobb på en gång, de sitter i diken, de sitter fast, den som ringde nu hade dubbdäck på men det verkar inte hjälpa så mycket, säger Ted Lundgren till Sveriges Radio Uppland.

Öresundsbron hade på grund av hårda vindar sänkt maxhastigheten tidigare i dag men nu har det lugnat ner sig och det är normalhastighet som gäller igen.

Enligt Trafikverket finns i nuläget inga rapporter om några större incidenter på landets vägar i övrigt och på de allra flesta håll är det lugnt. Enligt SJ har ingen tågtrafik påverkats.

– Framför allt ska man ju ta det försiktigt och gärna ha lite extra restid på sig, och är det så att man hinner byta till vinterdäck så är det absolut en fördel, vinterdäcken gör ju faktiskt nytta redan från fem-sex plusgrader och nedåt, säger Trafikverkets informatör Peter Behrman.

Lokal rapportering om trafikkaoset

#text=4121947#
#text=4122494#
#text=4122556#
#text=4121703#
#text=4122382#

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista