Kristdemokrater stöder Wallström

I diskussionerna om vem som ska bli svensk EU-kommissionär får Margot Wallström oväntat stöd av kristdemokraterna. Kristdemokraternas första namn i valet till Europa-parlamentet, Anders Wijkman, anser att mycket talar för att Wallström fortsätter.

– Margot Wallström har gjort ett bra jobb i en andra period kommer hon att vara mer effektiv för det tar ju tid att lära sig hur det här fungerar. Det konstigaste av allt i den här diskussionen är att statsministern uppenbarligen inte har diskuterat det här med övriga partier, säger Anders Wijkman.

Varför tycker du som kristdemokrat att Margot Wallström ska fortsätta?

– Jag tycker att hon är ett bra alternativ, men det finns naturligtvis borgerliga politiker som är tänkbara också. Men det viktiga är att få till stånd ett samtal med statsministern och det borde han inleda omgående.

Leijonborg föreslår Bildt
Regeringen och statsminister Göran Persson har inte bestämt sig om socialdemokraten Margot Wallström ska få sitta kvar som kommissionär eller om det ska bli någon annan.

Förre statsministern Carl Bildts namn har nämnts av bland andra Lars Leijonborg, som sa så här i radioprogrammet Studio Ett på fredagen.

– Jag har nämt Carl Bildt som ett exempel på en tänkbar person. Jag tycker att det vore bra om vår representation i Bryssel inte var en socialdemokratisk partiangelägenhet.

Vill samråda med Persson
Framför allt är de borgerliga partierna alltså irriterade på att Göran Persson inte vill samråda med de andra partierna i riksdagen om vem som ska bli svensk kommissionär.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker liksom Wijkman att Wallström är ett bra namn.

– Jag tycker inte att det går att bortse från Wallström i de här sammanhangen. Men det kan inte vara så att socialdemokraterna abonnerar på den här uppgiften, utan andra namn måste också prövas. Carl Bildt är naturligtvis en utmärkt person, beroende på vilken arbetsuppgift som den svenska kommissionären kommer att få.

Göran Persson sa själv i veckan att frågan får vänta till kommissionens ordförande utnämnts och den nya ordföranden bestämt områden för olika länder.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista