Starka rapporter från både Ericsson och Volvo

Ericssons vinst slog förväntningarna
2:02 min

Börsens fjärde och femte största bolag redovisade sina kvartalsresultat nu på morgonen och för både Ericsson och AB Volvo blev det starka rapporter.

– Vi har nu haft tre, fyra, kvartal av negativ tillväxt och det här var faktiskt det första kvartalet som det var tillväxt. Även fast den var liten så var det tillväxt. Det var en viktig del. Samtidigt har vi under det här året förbättrat vår lönsamhet kvartal för kvartal, både jämfört med förra året, men även för tidigare kvartal. Vi hade ett starkt lönsamhetskvartal, men också ett kassaflöde som var nästan 13 miljarder kronor. Jag säger att det var ett relativt godkänt kvartal på många sidor, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Om du jämför med tredje kvartalet för ett år sen, hur pass starkt tycker du det här resultatet är nu?

– Vi ser vissa delar som påverkas från tidigare kvartal, viss försiktighet från operatörer där de har haft en finansiell kris. Men å andra sidan ser vi styrkan i mobilt bredband slå igenom i våra siffror. Framförallt ser vi i Nordamerika och delar av Asien ett väldigt stort tryck på mobilnäten genom datautnyttjande, säger Hans Vestberg.

Ericssons vinst slog förväntningarna och nu hamnade resultatet före skatt på 6,1 miljarder kronor.

Omsättningen blev 47,5 miljarder kronor, lite lägre än väntat, men bättre än förra årets 46,4 miljarder kronor.

Vd Hans Vestberg lyckades alltså leva upp till vinstkraven trots den kraftiga prispressen som råder i telekombranschen, men utbyggnaden av trådlöst bredband räddar hem kvartalet kan man säga.

För AB Volvo blev det tredje kvartalet på raken med vinst, efter förra året som ju var nattsvart för lastbils-och busstillverkaren. Nu hamnade vinsten på 4,2 miljarder kronor och det var bättre än väntat.

Och betydligt bättre än tredje kvartalet förra året, då det blev en nästan lika stor förlust. Volvos omsättning hamnade på 64 miljarder kronor och det är en förbättring med hela 16 miljarder jämfört med förra årets tredje kvartal.

Även det talar sitt tydliga språk. Nämligen att det har vänt för fordonsindustrin.

Den starka kronan ställer dock till problem för exportföretag som Volvo och Ericsson. Ericssons vd Hans Vestberg säger att kronans förstärkning påverkar försäljningen negativt.

– Om den ligger på den här nivån får vi en viss påverkan. Nu är det inte få som spekulerar var valutakursen kommer vara, men så valutasäkrar vi också, så vi är lite trögrörliga kortsiktigt. Men över tiden, ifall valutan kommer ner på den här nivån kommer vi få mindre försäljning i svenska kronor, säger Hans Vestberg.

Ericssons delår

Kv 3, 2010 Kv 3, 2009
Omsättning 47,5 46,4
Rörelseresultat, exklusive samriskbolag 6,2 5,5
Resultat före skatt 6,1 4,0
Resultat efter skatt 3,6 0,8
Vinst per aktie 1:14 kr 0:25 kr

Siffror i miljarder kronor om ej annat anges. Rörelseresultat och resultat före skatt anges exklusive omstruktureringskostnader.
(TT)

AB Volvos delår

Kv 3, 2010 Kv 3, 2009
Omsättning 62 225 46 086
Rörelseresultat 4 866 -3 283
Resultat före skatt 4 203 -4 124
Resultat efter skatt 2 844 -2 894
Vinst per aktie 1:38 kronor -1:44 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.
(TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".