1 av 2
Kommenderingschefen vid länskriminalen, Börje Sjöström, och polismästare Åsa Palmqvist. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
2 av 2
Grafik över Malmöskjutningarna.

Malmöpolisen söker fler vittnen

Lyssna på hela presskonferensen
27 min

Malmöpolisen höll på förmiddagen en presskonferens där man informerade om läget kring skjutningarna i Malmö. Huvudspåret är fortfarande att det handlar om en och samma gärningsman, men Polisen behöver fler vittnesuppgifter och tips.

Vid pressträffen på förmiddagen i dag medverkade över trettio journalister. Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalen i Skåne, och Åsa Palmqvist, biträdande polismästare, berättade om läget och svarade på frågorna.

Presskonferensen inleddes med att Polisen berättade om grupp-sms som går runt bland framförallt ungdomar i Malmöområdet. I sms:en berättas om att en mördare går lös och att man bör hålla sig inomhus och inte gå ut. Sms:en är undertecknade Polisen.

Börje Sjöström underströk att dessa sms inte kommer från Polisen och att man inte har gått ut med någon sådan varning.

Polisen summerade de skjutningar som skett i Malmö. Även om polisen inte har några nya uppgifter att ge, är Börje Sjöström optimistisk till att brotten ska kunna klaras upp. Men det som Polisen framförallt behöver och önskar är fler tips.

Resurserna vad gäller personal är tillräckliga, säger Börje Sjöström och Polisen har skapat en organisation där Malmöpolisen och Rikskriminalen samarbetar.

Åsa Palmqvist berättar att Polisen också har inrättat en grupp som särskilt ska fokusera på brottsförebyggande och trygghetsfrämjande åtgärder. Den delen handlar mycket om patrullerande, uniformerade poliser.

Kommunen gör däremot inga särskilda insatser. Katrin Stjernfeldt Jammeh är socialdemokratiskt kommunalråd:

– Det som måste till för att skapa en trygghet i Malmö, det är att se till att den här gärningsmannen eller gärningsmännen grips, och att malmöpolisen får de resurser som de behöver, säger hon.

Börje Sjöström säger att en risk för ytterligare skjutningar i Malmöområdet fortfarande finns.

– Men för den enskilde personen är risken ytterst liten, sade Börje Sjöström vid Malmöpolisen

Han säger också att Polisen inte kan gå ut med några varningar till allmänheten, eftersom de personer som hittills har blivit skjutna inte har haft något riskbeteende.

– Att gå till gymmet eller vänta på bussen är inget riskbeteende, säger Börje Sjöström.

Malmöpolisen är tveksamma till om gårdagens två olika skottlossningar kan kopplas till de tidigare 15 oförklarliga skjutningarna mot personer med invandrarbakgrund.

– Vi vet fortfarande inte om de hänger ihop med de tidigare skjutningarna, vi är rätt så tveksamma till om det är så, säger Börje Sjöholm som är operativ chef för länskriminalen i Skåne.

Vid den första skottlossningen mitt på dagen i går uppger en 16-åring att en maskerad man skjutit tre skott mot honom. Det finns vittnesuppgifter som har hört knallar, så polisen tror på 16-åringens berättelse, men det finns inga spår som bekräftar att det skjutits.

De två kvinnor med invandrarbakgrund som blev beskjutna och lätt skadade igår kväll i en lägenhet hade persiennerna delvis neddragna, därför tror polisen inte att skytten kunde avgöra vilka personer som fanns i lägenheten.

Börje Sjöström bekräftar att samtliga av de beskjutna i Malmö har invandrarbakgrund, men är ändå försiktig med att dra några fler slutsatser.

– Det farligaste vi kan göra nu är att spekulera. Det som gäller nu är gediget, traditionellt polisarbete. I teorin kan det vara hur många gärningsmän som helst.

Huvudteorin som polisen går på är dock att de tidigare skjutningarna i Malmö är av en och samma gärningsman av manligt kön, mellan 20 och 40 år.

Börje Sjöström berättar att gärningsmannen kan agera i skov, att det först sker skjutningar, sedan uppehåll, och sedan nya skott.

– Det är väldigt svårt att förstå hur gärningsmannen resonerar och fungerar, men det är en försiktig gärningsman som är mån om att komma undan, säger Börje Sjöström.

Malmöskotten

#text=4122331#

#text=4121720#

#text=4121305#

#text=4116744#

#text=4115518#

#text=3967088#

#text=3826277#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".