Handeln kan begränsas.

Baltikum på väg mot ny alkoholpolitik

De baltiska länderna, som blev medlemmar i EU den första maj, är nu på väg att skärpa sin alkoholpolitik. Än så länge kan man köpa alkohol dygnet runt, men nu kommer lagar och lagförslag om att begränsa handeln under kvällar och nätter.

Den stigande konsumtionen bland i synnerhet unga oroar också politikerna, bland annat i Estlands huvudstad Tallinn.

Försäljarna av brända mandlar står i hörnet intill Rådhuset i Gamla stan i Tallinn. Varenda turist i stan har passerat dem. De står där i medeltidsdräkter vid sin gamla kärra och har alltid folk omkring sig.

Lagförslag ligger i parlamentet
Så varför inte fråga en av dem om samtalsämnet för dagen? Om lagförslaget i parlamentet, med chans att gå igenom, om att all alkoholförsäljning utanför krogar och kaféer i Estland stoppas mellan klockan 10 på kvällen och klockan 8 på morgonen.

Dessutom förbjuds all alkoholreklam. Förslaget fick majoritet häromdan i parlamentets socialutskott. Svaret jag får andas tveksamhet.

– Visst är det bra att man ägnar uppärksamhet åt folks hälsa och sätt att umgås med alkohol. Men förbud mot kvälls- eller nattförsäljning? Njaa... Själv kan jag tycka om att handla med mig en öl på hemväg framåt natten, säger han.

Oklart om förslaget går igenom
Det är nu inte säkert att det här förslaget går igenom. Oenighet har uppstått inom regeringen. Men hur som helst, detta är ett av många exempel på hur det i de baltiska staterna, i anslutning till EU-inträdet, faktiskt spirar något som liknar en alkoholpolitik.

Ibland kan initiativen rent av tyckas gå stick i stäv med strävan att möta turister med öppna famnen.

I Lettland har det till exempel handlat om de många kioskkaféerna som fyller inte minst de klassiska turistområdena under den varma årstiden i Riga. De skulle sluta med utskänkningen i varje fall sen kvälls- och nattid har man diskuterat.

Effekterna av restriktioner debatteras
I Litauen skärps kraven rejält på restauranter och affärer att kontrollera 18-årsgränsen. Hur det nu riktigt blir, vilka effekter som uppnås, därom debatteras det alltså. Ofta med det argumunt försäljaren vid Tallinns rådhustorg anför.

– Får man inte alkhol i kiosker eller butiker finns det ändå hur mycket svarttillverkad sprit som helst att köpa, och den kan vara direkt ohälsosam, säger han.

Bengt Lindroth Tallinn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista