Volvo tillbaka på banan igen

Antalet anställda har ökat
1:28 min

Fordonsjätten AB Volvo är tillbaka på spåret igen, det visar dagens rapport. För tredje kvartalet i rad i år blev det vinst, efter förra året som ju var nattsvart för lastbils-och busstillverkaren. Vd:n Leif Johansson är nöjd.

– Det var ett väldigt bra kvartal, framför allt eftersom vi fick en sådan tillväxt. Den kommer av att marknaden har vänt, men vi har också varit lyckosamma med produktintroduktion, säger Leif Johansson.

Är det något som inte är särskilt bra?

– Nej, jag tror faktiskt att vi kan säga att vi i stort sett var nöjda med det här kvartalet. Japanska marknaden kommer däremot kanske inte riktigt som vi skulle vilja.

Det drar bra nu på de flesta marknader. Allra mest och bäst i Sydamerika, MellanÖstern och Asien. De är nu lika stora som de båda traditionella kärnmarknaderna Västra Europa och Nordamerika.

Jämförelsen med förra årets tredje kvartal ger stora siffror mätt i procent eftersom det var kraftiga förlustsiffror varje kvartal då. Nu hamnade vinsten på 4,2 miljarder kronor och som en jämförelse kan man säga att förra årets tredje kvartal gav en nästan lika stor förlust.

Nu är det alltså vinst för varje kvartal hittills i år.

Även fjärde kvartalet ser starkt ut mätt i produktionstakt och Volvo kommer att höja den med tvåsiffriga tal i bolagets samtliga produktionsanläggningar, jämfört med det tredje kvartalet.

Antalet anställda i koncernen har ökat med nära 3 000 sedan årsskiftet, 900 av dem i Sverige.

Även det talar sitt tydliga språk, nämligen att det har vänt för fordonsindustrin. Men världsekonomin går fortfarande i otakt och det betyder att efterfrågan på Volvoprodukter varierar även om det är plussiffror överallt.

– Det är en kombination av att vi har varit väldigt lyckosamma med det faktum att vi körde på med nya produkter över krisen, introducerat dem och tagit marknadsandelar där. Men också att vi har en rätt så stabil uppgång väldigt brett över världen - ifrån låga nivåer i Europa och Nordamerika, men ändock uppåt.

Är det på väg tillbaka till gamla vanliga Volvo nu?

– Det hoppas jag verkligen. Vi har ju lite kvar innan vi är tillbaka på tidigare nivåer, men vi är på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".