Tuff politiker ny moderatledare i Norge

I Norge har Erna Solberg valts till ny ledare för Höyre, de svenska moderaternas systerparti. Erna Solberg beskrivs som en tuff politiker och hon hoppas bli statsminister i Norge, kanske redan nästa år.

Hon är en av Norges mest populära politiker. Hon är folklig, rak, och avbryter inte andra. Norska medier kallas henne för ”Järn- Erna” eller ”Erna den förskräckliga”, för hennes hårda tag.

Höyre är det största regeringspartiet i Norge och Erna Solberg är kommunalminister och ansvarar också för invandrarfrågor. Hon har signalerat att det inte lönar sig att komma till Norge utan att ha flyktingstatus och har fått ned antalet asylsökande kraftigt.

Bryr sig inte om etiketter
Erna Solberg kräver också att muslimer ska integrera sig bättre. Dessutom försöker hon att reducera antalet kommuner i Norge med 100 stycken, för att effektivisera.

Men stämpeln hon fått i medierna bryr hon sig inte så mycket om.

– Det är klart att jag har varit principiell i förhållande till invandringspolitiken, i kommunekonomier och lokaldemokratier. Jag kan gärna ta att de kallar mig Järn-Erna för jag tror de flesta vet att det är etikett som media gett mig.

Partiet har genomfört mycket av sin politik i regeringsställning och måste nu hitta nya mål. Erna säger att det som är viktigt nu är att se till att oljan inte påverkar landets ekonomi för mycket.

Positiv Reinfeldt
Svenska moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt är också med på systerpartiets kongress.

– Det är roligt att möta moderater som har regeringsmakten och som genomför skattesänkningar nära 20-miljardersklassen och ökar människors möjlighet att påverka sin egen situation.

Vad tror du om Erna Solberg?

– Jag tror att hon har ett mycket bra utgångsläge. Höyre finns i regeringställning och Erna beskrivs redan som en kommande järn-lady i norsk politik. Jag tror att hon kan bli väldigt bra.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista