Oro i Haiti för att koleran ska sprida sig

Hittills har 138 människor i Haiti dött i ett kolerautbrott. Oron är nu stor att koleran ska sprida sig till de stora tältlägren utanför huvudstaden. 1,3 miljoner bor i lägren efter jordbävningskatastrofen i vintras.

I dag besannades farhågorna: Haitiska myndigheter bekräftade att de står inför ett kolerautbrott. Situationen har utvecklats snabbt i det drabbade området norr om port au Prince. Det är bara 48 timmar sedan rapporter började komma in om symptomen som är kräkningar och diaréer. Förutom de döda rapporteras också över 1 500 peroner ha insjuknat .

De lokala skjukvårdsinrättningarna är fullpackade med hjälpsökande. Några berättar att de druckit vatten från en kanal i närheten.

Nu är den stora oron om att koleran ska sprida sig till de väldiga tältlägren runt huvudstaden, säger Rädda barnens Haitichef Gary Shaye:

– Risken för spridning är stor, säger Shaye. Situationen i lägren är eländig och de boende i reser runt i sökande efter bättre platser att bo på.

– Vi försöker nu få fram rent vatten till flera av de boende i lägren och skapar möjligheter för bättre hygien. Det handlar om att få fram tvål för att tvätta händerna, bättre möjligheter för att koka maten samt ordentliga latriner.

Oron för epidemier har varit stor i Haiti ända sedan jordbävningskatastrofen i vintras. Sedan dess saknar 1,3 miljoner människor hem och bor i tältläger.

– Det viktigast nu är att de haitiska myndigheterna och omvärlden arbetar för att skolorna kommer igång för fler barn och att ordentliga bostäder byggs. Det går inte att få igång en fungerande ekonomi i ett samhälle om folk bor i tält på gator och torg, säger Gary Shaye.

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Kolera – en tarminfektion som kan leda till döden

Kolera är en tarminfektion som orsakas av bakterien Vibrio cholerae. Bakterien sprids genom förorenad mat eller vatten och kan ge kraftiga diarréer, som kan leda till vätskebrist, vilket kan vara livshotande om man inte snabbt ersätter den förlorade vätskan.

Patienter som är mycket uttorkade behöver få vätska med salter genom dropp. I dessa fall ger man också antibiotika.

Kolera orsakade stora epidemier över flera kontinenter under 1800-talet. I Sverige dog tusentals människor i sjukdomen. Idag förekommer kolera framförallt i länder med dåliga hygieniska förhållanden, främst i stora delar av Afrika och Asien, samt till viss del i Sydamerika.

Källa: Vårdguiden

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista