Skuldtyngda bärplockare kvar i Sverige

1:48 min

Av de 290 vietnamesiska bärplockare som var i Sverige i somras har bara 126 personer återvänt till Vietnam. Orsaken är bland annat de stora skulder som väntar dem när de kommer hem.

Många har tvingats stanna kvar i Europa för att försöka tjäna ihop till pengarna de nu är skyldiga.

Samtidigt tjänar det bemanningsföretag i Vietnam som anställde bärplockarna pengar på att de inte kommer hem.

Resan till Sverige kostade drygt 40.000 kronor. De allra flesta lånade ihop till pengarna, på banken och av privata långivare. Många pantsatte både sina hus och sina risfält för att kunna åka.

Det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC krävde en depositionsavgift på 21 000 kronor av varje bärplockare. Det var ett slags rymningsdeposition så att bärplockarna inte skulle åka någon annanstans när de väl kommit till Sverige. Depositionen skulle de få tillbaka när de kom hem igen.

Sveriges Radio har pratat med ett tjugotal av de bärplockare som nu kommit hem till Vietnam. De berättar att mellan tio och tjugo personer aldrig plockade några bär i Sverige. De försvann redan på Arlanda. För dem var bärplockarvisumet ett sätt att ta sig till den europeiska arbetsmarknaden.

Men de allra flesta som nu är kvar i Europa vågar inte återvända hem förrän de har jobbat ihop till skulden därhemma. För efter bärplockarjobbet i Sverige är de skyldiga mellan 15 000 och 25 000 kronor. I Vietnam motsvarar det flera årslöner.

Huong är en av dem som inte vågar återvända hem. Hon jobbar på en restaurang i Warszawa och tjänar 3 500 kronor i månaden.

- I två år måste jag jobba här för att tjäna ihop till skulden därhemma, säger hon.

Samtidigt tjänar det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC 3,4 miljoner kronor i rymningsdeposition för Huong och de andra drygt 160 personer som fortfarande inte återvänt.

Randi Mossige-Norheim

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista