Rävstammen växer sig större

1:28 min

Det är ovanligt gott om räv i de svenska skogarna i år. Stammen har återhämtat sig efter skabben samtidigt som den hårda vintern tros ha gynnat räven.

Jan-Olof Haage är erfaren jägare med en gård utanför Tenhult i norra Småland och han har tydligt märkt av att rävstammen ökat.

– Varje gång jag har gått ut med hunden har jag märkt av räv. I natt i spårsnön har det varit många framme. Det har gått uppåt hela tiden, och vi grannar har försökt hålla undan räven. Men ändå kommer det mycket nytt, säger han.

Runtom Jan-Olof Haages gård syns spår efter räven i snön där han brukar lägga ut föda, så kallad åtel för att locka fram djuren. Några exakta siffror finns inte, men från både jägare och zoologer kommer rapporter om ovanligt många rävar i år.

För bara 20 år sedan var rävstammen nere i riktigt låga siffror när skabben slog ut stora delar av beståndet. Men nu har den återhämtat sig och inte minst förra vintern har hjälpt till, enligt Jägarförbundet. Jägarna hade svårt att ta sig ut och jaga, och räven kunde ta försvagade rådjur.

– De har lätt att komma åt rådjuren, och då blir det inte att de tar sig fram till åtlarna, så det blir mindre skjutet på det viset, säger Jan-Olof Haage.

Vintern gav också extra mycket smågnagare som möss och sork, som gett föda till stora rävkullar. Men Jan-Olof Haage hoppas avskjutningen ändå sätter fart nu. För nu börjar det bli väl mycket menar han.

– Jag vill helst inte se någon räv. Den tar ju harar och den tar rådjurskid. Någon räv ska vi ha, men inte för mycket. Nu gäller det att sätta igång, säger han.

Rävar och rävskabb

  • Rödräv finns i hela landet förutom, i fjällen.
  • Det finns uppemot 150 000 rävar i Sverige.
  • Räven är rödbrun, har spetsig nos och lång svans, är mellan 35-40 centimeter hög och 100-130 centimeter lång, svansen inräknad.
  • Vikten är oftast mellan fem och åtta kilo.
  • Räven äter det mesta, som smågnagare, rådjur, bär, döda djur och köksavfall. Men den gillar inte näbbmöss, mullvadar och döda artfränder.
  • Rävskabb orsakas av ett parasitärt kvalster som även kan infektera hundar och människor.
  • Upp till 80 procent av rödrävarna i Sverige dog i rävskabb under 1970- och 1980-talen, men stammen har återhämtat sig.

Källa: Skogsstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt (TT)

Daniel Rundqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista