Kd slutar driva vårdnadsbidraget som hjärtefråga

"Är inte rädd för en svekdebatt"
1:54 min

Kristdemokraterna kommer att sluta driva sin kanske största hjärtefråga vårdnadsbidraget, det sa partiledaren Göran Hägglund när Kristdemokraternas partifullmäktige samlades i Stockholm i dag. Hägglund vill ha nya modeller för småbarnsfamiljer.

– Jag tror att vi kanske har nått vägs ände när det gäller vårdnadsbidraget, och behöver tänka på nya modeller som är attraktiva för dagens småbarnsfamiljer och morgondagens småbarnsfamiljer, som lägger mer makt hos föräldrarna själva, säger Hägglund.

Årets valresultat för Kristdemokraterna var 5,6 procent - vilket är ett av de sämsta sedan partiet kom in i riksdagen för nästan 20 år sen. Enligt Göran Hägglund måste nu partiet vända trenden genom att göra om sin politik på flera områden. Därför är han alltså beredd att överge Kristdemokraternas kanske största hjärtefråga - vårdnadsbidraget.

Men i dagsläget vill inte Göran Hägglund berätta hur partiets nya familjepolitik kommer att se ut. I stället lyfter han fram bristerna med vårdnadsbidraget.

Många kommuner med rödgrönt styre har avstått från att införa bidraget och dessutom är nivån för låg, tycker Göran Hägglund. Den som väljer att stanna hemma med barnen i stället för att låta dem gå i förskolan får i dagsläget 3 000 kronor i månaden.

Göran Hägglund är inte rädd för en svekdebatt när partiet nu väljer bort den här frågan:

– Vi måste också ha självförtroendet att i en situation tänka ut nya tekniska lösningar. Man får aldrig förväxla målet, att skapa den här valfriheten, och medlet som för närvarande är vårdnadsbidraget.

Är det inte ett risktagande för en kristdemokrat att överge vårdnadsbidraget?

– Om man skulle överge vårdnadsbidraget så är det bara ett problem om vi inte har något bättre. Vi behöver tänka ut en modell som är bättre, mer fungerande och som kan upplevas som enkel och attraktiv för småbarnsfamiljer, en modell som ökar självbestämmandet och skapar bättre förutsättningar för trygga familjer än vad vi har i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".