Allvarligt fall av mobbning i Linköping

Försökte skada sig själv
1:49 min

Ett allvarligt fall av mobbning har inträffat i Linköping. En elvaårig pojke lämnades fastbunden vid ribbstolarna i en gymnastiksal.

– Vi har en elev på en mindre skola i Linköping som dels blev utsatt för att några kamrater till honom band fast honom på morgonen, och senare samma dag försökte han att skada sig själv, säger Lars Rejdnell, barn- och ungdomschefen i Linköping.

I samband med att den utsatte pojken försökte skada sig ska han ha fått röda märken på halsen, och en av kamraterna ska ha filmat händelsen med sin mobiltelefon.

Det hela utreds nu av kommunen. Rektor på den berörda skolan har också anmält det hela både till polisen och till Arbetsmiljöverket.

Linköpings barn- och ungdomschef Lars Rejdnell säger att skolledningen vidtagit ett flertal åtgärder.

– Skolledningen har varit involverad i hela den här händelsen sedan de fick reda på vad som hänt och gett stöd via skolpsykolog, landsting och BUP. Man har haft föräldrainformation och träffar på skolan och gått igenom det här fullt ut. I dag är eleven tillbaka och vi har en fungerande verksamhet.

Kommunens utredning av mobbningsfallet följs också av Arbetsmiljöverket. Bertil Sandberg har hand om ärendet.

– Det är en väldigt alvarlig händelse. Oavsett vad så är ju mobbning alltid en problematik på skolan, säger han.

Händelsen inträffade i början på oktober, på en liten skola med bara ett 60-tal elever. Barn- och ungdomschefen i Linköping Lars Rejdell tycker så här långt att skolan hanterat händelsen väl.

– Man har ansvaret ute på enheten för att se till att ge det akuta stödet, och det har man gjort, och man har också ansvaret att se till att det här ska fungera långsiktigt, och det har man också gjort.

– Sedan följer vi upp och tittar på om det är några systemfel eller om det är något annat som är missat i det här, säger Lars Rejdell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".