Tio års skogspolitik ska utvärderas

Inom kort tillsätter regeringen en utredning för översyn och utvärdering av de senaste tio årens skogspolitik. Enligt skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander har man inte skött föryngringen av skogen tillfredsställande.

– I början av 90-talet blev det en allmän diskussion om att det nu var fritt fram, säger Göran Enander.

Inom tre år efter avverkning måste återväxten säkras. Men Skogsstyrelsen räknar med att 25 procent av föryngringarna inte uppfyller lagens krav.

För lite hjälpplantering
Skogsägarna har i för stor utsträckning använt sig av så kallad naturlig föryngring på olämpliga marker, alltså att låta fröträd sköta sådden istället för att sätta plantor.

Man har även inte hjälpplanterat tillräckligt där det vuxit dåligt.

– Jag tror också att vi från myndighetssidan inte har varit tillräckligt tydliga. Nu är vi det och jag tror också att vi måste använda de laginstrument som finns. Jag tror också att vi ahr ett brett stöd inom skogsbruket att bli lite tuffare, säger Göran Enander, skogstyrelsens generaldirektör.

Brister i skötseln
Men också skötseln av skogen uppvisar stora brister

– Vi röjer för lite i skogen. Jag tycker att utredningen ska se över om vi behöver nåt mer tvingande styrmedel.

Den nya skogsvårdslagen avskaffade kravet på röjning och gallring och det har alltså inte alltid visat sig lyckat.

Skogsmyndigheterna har länge klagat på att röjning och gallring är eftersatt. Bristerna i skogsskötsel innebär med andra ord att Sverige går miste om skogsproduktion för landet.

Når inte upp till mål
Idag importeras stora mängder virke från Ryssland och Baltikum, virke som i stor omfattning avverkas illegalt, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden.

Skogsstyrelsens har också konstaterat att naturvårdshänsynen i skogsbruket lämnar en del övrigt att önska. Skogsbruket når alltså varken upp till produktions- eller miljömålet.

– Jag tycker att utredningens grundläggande uppgift är att se utifrån 2004 och 2005 års perspektiv, hur avvägningen se ut mellan produktion och miljö.

Har du någon åsikt själv?

– På miljösidan måste vi bli bättre på den generella hänsynen, vi måste klara det mål som riksdagen satt upp när det gäller skydd av skog, säger Göran Enander.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista